Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI GENÇ İNSANLARDA PULMONER EMBOLİ

Medical Park Fatih Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr.Uğur Cangel son günlerde genç yaş ölümlerine neden olan bu sinsi hastalık hakkında (Pulmoner Emboli) dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ani ölümlerin en sık sebeplerinden biri de, bacak toplardamarında oluşan pıhtının aniden hareket ederek kalbe ulaşması ve akciğer atardamarını tıkaması olarak tanımlanan pulmoner embolidir. Daha önce hiçbir hastalık anamnezi vermeyen sağlıklı genç insanlarda da oluşabilir.

Sağlıklı insanlarda bacak damarlarının tıkanmasına en sık sebep olarak hareketsizliği gösterebiliriz. Uzun süreli yolculuklarda hareketsizlik nedeniyle pulmoner emboli görülme olasılığı artar. Bunu engellemenin en etkili yolu varis çorabı giymek ve bol su içmektir. Varis çorabı, bacak kaslarına, cuff dediğimiz bölgedeki kaslara kompresyon (baskı) uyguladığı için pompa görevi görecek ve dizaltında kan göllenmesine engel olacaktır. Bu yüzden iki saatten fazla oturarak yapılan yaolculuklarda yolcuların varis çorabı giymesi gerekmektedir.

İkinci sıklıkta toplardamarlarda pıhtı oluşmasının sebebi ise varis olduğu halde tedavi edilmemesidir. Özellikle genetik bir temeli olan varis hastalığında yüzeyel damarlar içinde kan göllenmelerine, derin toplardamarların fazla çalışmasına ve bunun sonucunda da damar içindeki kapakların hastalanmasına bu da derin damarlar içinde pıhtıya sebep olur. Bu yüzden varis tedavisinin mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılması gerekmektedir.

Bir diğer sebep de doğum kontrol hapları gibi pıhtılaşmaya sebep olan ilaçların kullanılmasıdır. Doğum kontrol hapı kullananların da varis çorabı giymesi gerekmektedir. Çok nadir görülen bir diğer sebep de genetik sebeplerde kanda bazı proteinlerin eksik olmasından dolayı bacak damarlarında pıhtı oluşabilir.

Günümüzün, bizi hareketsiz yaşamaya iten şartlarında, derin toplardamarda pıhtı oluşmasına engel olmanın en güzel yolu dizaltı, düşük basınçlı, ölçüleri uygun varis çorabı giymektir.

Ayrıca;

-Bol su içmek

-Yağ içeriği düşük, lifli gıdalar ile zenginleştirilmiş bir diyet uygulanması
-Düzenli olarak fizik egzersiz yapılması
-Uzun süre oturmanız gerektiğinde belirli periyodlarla ayağa kalkılması ve bacakların hareket ettirilmesi bizi bu sinsi ve tehlikeli hastalıktan koruyacaktır.