Genel SağlıkHABERLER

BEL SOĞUKLUĞUNA KADINLAR DA YAKALANABİLİR

Halk arasında erkeklere özgü bir hastalık olarak bilinen bel soğukluğuna kadınlar da yakalanabiliyor. En önemli belirtisi akıntı olan hastalığın nedenleri, tedavisi ve korunma yöntemlerini bu yazıda bulabilirsiniz. VKV Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi uzmanlarından ve www.tupbebek.com sitesi medikal direktörü Dr. Senai AKSOY kadınlarda belsoğukluğu ile ilgili en önemli soruları yanıtladı.

Bel soğukluğu kendini erkeklerde en çok penis başından meni görünümünde akıntı ve idrar yaparken yanma hissi ile gösterir. Genelde erkeklerde teşhis edilmesi kolay bir hastalık olan bel soğukluğu bu özelliği nedeniyle toplumda bir erkek hastalığı olarak algılanır. Ancak bel soğukluğu cinsel yolla bulaştığı ve yayıldığı için kadınlarda da görülür. Hatta kadınlarda genital sistemde ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.

Bel soğukluğu nedir?

Hastalığın nedeni olan Gonore bakterisi erkeklerde sperm kanallarının tıkanmasına kadınlarda ise tüplerin tıkanmasına yol açar. Buna bağlı olarak üreme sorunları ve hamile kalamama durumları yaşanabilir. Ayrıca Fallop tüplerinde neden olduğu hasar dış gebelik yaşanması olasılığını artırabilir.

Gonore veya ‘Bel soğukluğu’ bir bakteri enfeksiyonudur,
Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşır. Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar gibi olduğu erkekten kadına bulaşması daha kolay,
Erkekte ve kadında belirti olmaksızın hastalık bulunabilir,
Gençlerde daha sık görülür,
Kadınlarda görülen enfeksiyona ‘pelvik enfeksiyon’ denir.

Belirtileri nelerdir?

Bel soğukluğunun erkeklerdeki en belirgin belirtisi penis ucundan meni benzeri bir akıntının gelmesi ve idrar yaparken yanmaya hissinin oluşması. Nadir vakalarda hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir.

Enfeksiyon kadınlarda hafif vakalarda akıntı ve kaşıntıya neden olabilir. Daha ağır durumlarda akıntıya şiddetli kasık ağrısı ve ateş eşlik eder. Bazı durumlarda da enfeksiyon karın içine ve eklemlere yayılabilir. Ender durumlarda ise belirti vermez. Tüplere zarar verme ihtimali olan enfeksiyonların neredeyse tamamında akıntı ve kasık ağırsı görüldüğünden bu iki belirtiden şikayetçi olan kadınların zaman geçirmeden bir uzmana başvurmaları gerekir.

Tanı nasıl konur?

Pelvik enfeksiyonu tanısının konması için jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından gelen akıntının özellikleri ve yumurtalıklarda ağrı olduğu göz önünde bulundurulur. Pelvik enfeksiyonları gonore’nin yanı sıra klamidya isimli bakteriler de yol açabilir. Çoğunlukla bu tür enfeksiyonlarda her iki bakteri birlikte bulunur.

Gonore bakterisinin enfeksiyona neden olup olmadığını anlamak için mikroskop incelemesi ya da kültür yapılır. Pelvik enfeksiyonlarının neredeyse tamamında antibiyotik tedavisi uygulandığından hangi bakterinin hastalığa yol açtığı çok önem taşımaz.

Bel soğukluğu nasıl tedavi edilir?

Gonore bakterisinin yol açtığı enfeksiyonların tedavisin tablet veya iğne şeklinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi hastanın eşine de uygulanır. Daha ağır durumlarda hastanın hastanede yatılı olarak tedavi edimesi gerekir. Tedavinin en önemli amacı hastalığın vücuda daha fazla yayılmasını önlemek ve genital organlarda kalıcı hasar bırakmasını önlemek. Tüplerin tıkanmasını önlemek için tedaviye erken başlanması çok önemli.

Bel soğukluğundan nasıl korunabilirsiniz?

Bel soğukluğundan korunmak için cinsel yolla bulaşan hastalıkların tamamında olduğu gibi tek eşlilik, yeteri kadar tanımadığınız kişilerle birlikte olurken prezervatif kullanmak en iyi korunma yöntemleri.