Genel SağlıkHABERLER

BOŞ YERE HAPI YUTMUŞUZ!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve eski Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Prof. Dr. Halil Kurt, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne verdiği dilekçede, 375 mg. sultamisilin içeren ilaçların tedavide etkisiz olduğunu ileri sürdü. 375 mg. sultamisilin içeren ilaçlar arasında en yaygın kullanılanı Duocid.

Dozlara dikkat

Kurt dilekçesinde şunlara yer verdi: “Ülkemizde değişik ticari isimlerle pazarlanan 375 mg. sultamisilin ihtiva eden ilaç prospektüslerinin incelenmesinde günlük doz oral yolla erişkinlerde 2×1-2 tablet ibaresi yer almakta. Ancak 375 mg. sultamisilin 250 mg. ampisilin ihtiva etmekte ve hasta 2×1 tablet kullanmakla günlük toplam 500 mg. ampisilin almış olmakta. Oysa 375 mg. sultamisilinin verilmesinden 12 saat sonra ikinci dozun alınmasına kadar bu ilacın prospektüste ifade edilen mikroorganizmalara etkili olacak düzeyde serum konsantrasyonu oluşturması mümkün görülmemekte ve bunu gösterecek yeterli bilimsel bir kanıt da yok.”

Avrupa ve ABD’de yasak

Kurt, söz konusu maddeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Sultamisilin oral tablet ABD, İngiltere ve çoğu Avrupa ülkesinde ruhsatlı değil. Gelişmiş birçok ülkede sultamisilin oral formu kullanılmadığından bu konuda A sınıfı dergilerde yayımlanmış yeterli sayı ve kalitede bilimsel yayın da mevcut değil.

Sultamisilin 375 mg. tablet Portekiz, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Polonya, Rusya, Slovakya, Kıbrıs, Yunanistan, Slovenya, Brezilya, Çin, Yeni Zelanda, Vietnam, Hong Kong, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Gana ülkelerinde ruhsatlı. İtalya’da ise 750 mg.’lık tableti mevcut. Bu sebeple sultamisilin 375 mg. oral tabletin farmakokinetik ve farmokodinamik özellikleri göz önüne alınarak tekrar değerlendirilmeli.”

Prospektüsü tartışmalı

375 mg. sultamisilinin günlük dozunun ağız yoluyla erişkinlerde 2×1-2 tablet olarak belirtilirken, uzmanlar, 2×1 tabletlik dozun etkisiz, 2×2 tabletlik dozun ise aşırı miktarda gastrointestinal yan etki oluşturduğunu dile getiriyor.

Yani ilacı kullanan hastalar, ya eksik doz (2×1) yüzünden ilaçtan faydalanamıyor ya da 2×2 doz yüzünden yoğun yan etkilere maruz kalıyor. Uzmanlar, “İlaçların 2×1 kullanım dozuyla ruhsatlandırılmasına anlam veremedik” dedi.

Üstelik çok pahalı

Pfizer tarafından üretilen Duocid’in yanı sıra 375 mg. sultamisilin içeren çok sayıda antibiyotik var. Eczacılar, Bağ-Kur’un fiyatı 21 milyon 180 bin lira olan Duocid yerine, aynı madde içeren diğer ucuz ilaçları tercih ettiğini söyledi. Piyasada 375 mg. sultamisilin içeren ilaçlar arasında, Duabaksem, Ampisit, Alfasit, Sultasit gibi isimler de sıralanıyor. Pfizer’dan açıklama yok İlacı üreten Pfizer firması yetkilileri, ‘İlaç Tanıtım Yönetmeliği’ kapsamında konuyla ilgi açıklama yapamayacaklarını söyledi. Yetkililer, “Doktor ve bilim adamları tartışmalı” dedi.

Bakanlık yakın takipte

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Orhan Canbolat, Prof. Dr. Halil Kurt’un iddiasının incelendiğini açıkladı. Canbolat, şunları söyledi: “Dilekçeden sonra hemen ilgili birimler toplandı. İddiayla ilgili bilgi ve belgeler toplanıyor. Bunları ilgili komisyonlar değerlendirecek. Firmanın görüşünü de alacağız. İncelemelerden sonra bir karar verilecek. Özellikle Duocid ülkemizde çok yaygın kullanılıyor. Eğer 375 mg. tabletin tedavi edici özelliği bulunmadığı tespit edilirse gereken yapılır.”

‘Olay çok ciddi’

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, Prof. Halil Kurt’un uyarısına itibar edilmesi gerektiğini söyledi. Bakanlığın konuyla ilgi inceleme yapacağı sözlerini eleştiren Kaplan, “Bakanlık daha önce bunu yapmalıydı. Sağlık otoriteleri bu konuda yeterli değil. Olay çok ciddi. Söz konusu iddia önemsenmeli, dikkate alınmalı” dedi. (Radikal Gazetesi)