Genel SağlıkHABERLER

KİRLİ HAVA KRONİK FARENJİTE NEDEN OLUYOR

Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Korlu, boğazda kuruluk, yutkunma zorluğu, ateş ve öksürük gibi klasik grip belirtileri ile ortaya çıkan “Farenjit hastalığı” hakkında bilgi verdi.

Kronik farenjitin en önemli nedenlerinden birkaçı; sigara ve alkol almak, sürekli sigara dumanına maruz kalmak, tozlu ortamlarda bulunmak…

Farenjit halk arasına boğaz ağrısı olarak bilinen, boğaz kısmının iltihaplanmasına verilen isimdir. Hastalığın bulunma süresine göre ikiye ayrılır. Eğer farenjit yeni oluşmuş ve şiddetli şikayetler yapıyorsa buna akut farenjit denir. Ancak uzun süreden beri var ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetler yapıyorsa buna da kronik farenjit adı verilir.

PEK ÇOK NEDENDEN KAYNAKLANABİLİR… EN ÖNEMLİLERİ İSE SİGARA, ALKOL VE KİRLİ HAVA…

Akut farenjit genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kronik farenjitte ise yine enfeksiyon etkenleri rol oynamasına rağmen genellikle tahriş edici bir faktör vardır. Bu faktörler arasında sigara içilmesi, alkol kullanılması, kuru ve kirli hava gibi etkenler yer almaktadır.

BURUN KULLANILMADAN AĞIZ YOLUYLA SOLUNUM, BOĞAZI KURUTARAK FARENJİTİ KOLAYLAŞTIRIR

Burun tıkanıklığı yapan faktörler (kemik eğriliği, geniz eti,v.b) alerji, geniz akıntısı, mideden asit kaçağı (reflü) , aşırı sıcak veya soğuk besinler sayılabilir.

REFLÜ – FARENJİT İLİŞKİSİ

Mide asidinin yemek borusu yoluyla boğaza kadar gelmesi durumuna reflü denir. Farenjit için önemli bir risk faktörüdür. Mide asidinin boğaz ile teması boğazda tahriş unsuru olarak kronik farenjit gelişiminde rol oynar.

BOĞAZ AĞRISI, YUTKUNMA ZORLUĞU, ATEŞ VE ÖKSÜRÜK BAŞLICA BELİRTİLER

Akut farenjitte hastanın şikayetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikayetler olur. Kronik farenjitte belirtiler daha hafiftir, fakat süreklidir. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetler olur.

KRONİK FARENJİT TEDAVİSİ ZOR BİR HASTALIKTIR!

Akut farenjitte enfeksiyon söz konusu olduğundan enfeksiyon tedavisi önemlidir. Bunun yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.

Kronik farenjitin ise tedavisi oldukça zordur. Bu hastalık çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz. Hastalığa neden olan bozukluklar var ise, bunların ortadan kaldırılması önemlidir.(Alerji, kemik eğriliği, et büyümesi, reflü,v.b).

HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR ŞUNLARDIR:

Sigara ve alkol kullanmamak
Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar almaktan kaçınmak