Genel SağlıkHABERLER

GÖNÜLLÜ HİZMET ÖDÜL GETİRDİ

Amerikan Hastanesi Odyoloji Şefi Ayşen Erdil, Türkiye ve komşu ülkelerde yaptığı gönüllü çalışmalarından dolayı odyologların en büyük meslek kuruluşu olan Amerikan Odyoloji Akademisi tarafından “İnsani Yardım Ödülü”ne layık görüldü. Ayşen Erdil ödülünü, 2 Nisan 2009 tarihinde Texas eyaletinin Dallas kentinde düzenlenecek törende alacak. Erdil, Amerikan Odyoloji Akademisi’nin bu ödüle layık gördüğü ilk Türk Odyoloğu olma özelliğini taşıyor.

Amerikan Hastanesi Odyoloji Şefi Ayşen Erdil, 1999 yılında Türkiye ve komşu ülkelerinin kırsal bölgelerindeki sağlık gereksinimlerini karşılamak, insan ve çevresinin sağlığını korumak, iyileştirmek, bu konuda eğitim vermek amacıyla Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği’ni kurdu. Ayşen Erdil, uzman doktor, hemşire, sağlık personeli, eğitimci ve çevrecilerden oluşan gönüllü ekiplerle Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan’ın kırsal kesimlerine eksikliği görülen sağlık hizmetlerinin ve eğitiminin ulaşmasını örgütledi.

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği’nin çalışmaya başlamasınından bir süre sonra da Erdil, grubun yeni bir hizmeti olarak odyolojik test uygulamalarını başlattı. İşitme sağlığını hedefleyen bu uygulamayı, bu hizmete erişme olanağı olmayan köylere ve köy okullarına ulaştırdı. Sürekli olarak gereksinim duyulan yeni çalışma alanlarına giren Erdil, 5 yıl önce de Symbiosis ekiplerinin hizmet verdiği bölgelerde yenidoğan işitme taraması çalışmalarını başlattı.

Ayşen Erdil 2008 yılında, zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli spor dallarında eğitim ve yarışma olanağı sağlayan Özel Olimpiyatlar kapsamındaki Sağlam Atlet pogramı içinde yer alan İşitmenin Ölçülmesi Programı’nın Türkiye Koordinatörlüğünü üstlendi. Bu görevi de ekibiyle birlikte gönüllü olarak yürütmektedir.

1988 yılında Texas eyaletinin Houston kentinde Baylor Tıp Yüksek Okulu’ndan Dr. Jamer Jerger’in çağrısı üzerine mesleğin önde gelen isimlerinden 32 odyoloğun bir araya gelmesiyle kurulan Amerikan Odyoloji Akademisi’nin şu an 10.600’ü aşkın üyesi bulunuyor. 21 yıllık tarihinde bir çok başarılı çalışmayı gündeme getiren akademi, İnsani Yardım Ödülü’nün yanı sıra, Seçkin Başarı Ödülü, araştırma alanında Jerger Meslek Ödülü, Sanayide Odyoloji alanında Samuel F. Lybarger Ödülü ve Uluslararası Bilim Ödülü gibi farklı ödüller veriyor.