Genel SağlıkHABERLER

SESSİZ BİR HAYATA MAHKUM OLMAYIN

Kulak ağrısı, kulak akıntısı, kulakta basınç hissi, işitme kaybı, sersemlik veya yüz kaslarında zayıflama hissediyorsanız kronik orta kulak enfeksiyonlarından biri olan “Kolesteatom” rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz. Amerikan Hastanesi Kulak – Burun – Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Tan Ergin, kolesteatomun ciddi bir kulak sorunu olduğunu, tedavi edilmediğinde görüldüğü kulakta tam bir işitme kaybı, baş dönmesi atakları, yüz sinir felci, menenjit ve beyin apnesi gibi rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirtiyor.

Kronik orta kulak enfeksiyonlarından biri olan kolesteatomanın kendine has özellikleri vardır. Soğan zarı benzeri bir yapısı olan kolesteatom deri kalıntılarının orta kulağa tutması ve orta kulak yapılarını bozması ile karakterizedir. Doğumsal kolesteatom olgularının da görülmesine karşın sıklıkla orta kulak enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkmaktadır. Genizi kulağa bağlayan östaki borusunun yeterince iyi çalışamaması sonucunda orta kulakta bir negatif basınç oluşmakta; bu negatif basınç kulak zarını orta kulağa çekmektedir. Bu durum kısa sürede geri döndürülemezse kulak zarı cepleşmeye başlar ve içerisinde deri artıkları birikir ve enfeksiyon olmaya başlar. Bu sürecin ilerlemesi sonucunda kolesteatom adı verilen hastalık oluşur ve söz konusu cepleşme büyüyerek orta kulağı ve diğer orta kulak elemanlarını etkilemeye başlar. Enfeksiyon ve kolesteatomun basınç etkisi orta kulak ve çevresini saran kemik dokularda bile erimeye yol açabilmektedir.

Kulak akıntısı, ağrı ve işitmede kayıp; ilerlemiş olgularda başdönmesi, bulantı ve kusma ve/veya yüz felci kolesteatomun belirtileri arasındadır. Çok ender de olsa menenjit ve beyin apsesi gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlara da rastlanılmaktadır. Kötü kokulu kulak akıntısı kolesteatom için tipik olup KBB doktorunun muayenesinde delik kulak zarıyla birlikte soğan zarı benzeri yapıyı görmek tanı koydurucu olmaktadır. Bu muayenede tanı konduktan sonra işitme testi ile hastanın işitme rezervi ölçülmeli ve kulak tomografisi yapılarak hastalığın yaygınlığına bakılmalıdır. İlaç tedavisi var olan sorunu baskılamak dışında çok önemli bir çözüm getirmez. Hastalığın asıl tedavisi ameliyat ile kolesteatomun tamamen temizlenmesidir. Aksi takdirde kolesteatom ilerlemeye devam ederek sorunları büyütecektir. Tedavi edilmediğinde kolesteatomun oluşturabileceği sorunlar şunlardır:

O kulakta tam bir işitme kaybı
Başdönmesi atakları
Yüz sinir felci
Menenjit
Beyin apsesi

Kolesteatomun yaygınlığına bağlı olarak yapılacak ameliyatlar çeşitlilik göstermektedir. Her ne ameliyatı yapılırsa yapılsın hastaların ameliyatlarından sonrada yakın takip edilmeleri gerekmektedir. Bir çok kolesteatom hastasında hastalığın tamamen temizlenebilmesi için birden çok ameliyata gereksinim olabilmektedir.

Amerikan Hastanesi
KBB Bölümü
Doç. Dr. Tan Ergin