Genel SağlıkHABERLER

BİTKİLERLE TEDAVİ

Eczacılık Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, ”Önemli Endikasyonlarda Bitkilerle Tedavi” konulu panele katılan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Meriçli, Türkiye’nin birçok yöresinde yetişen bitkilerin bilinmeyen yönlerini ve hastalık tedavilerinde ne şekilde kullanıldığını anlattı.

Son zamanlarda meydana çıkan ve tarihinin çok eskilere dayandığını belirttiği bitkilerden devedikeninin karaciğer rahatsızlıkları, siroz ve sarılık sonrası gelişen enzim sistemi bozuklukları tedavisinde kullanıldığını belirten Prof. Meriçli, şunları söyledi: ”Biz, belki nasıl verimli bir ülke topraklarında yaşadığımızın farkında bile değiliz. Ülkemiz topraklarında yetişen birçok bitki ve kökünü, bilim adamları ilaç sanayiinde kullanarak birçok hastalığı tedavi ediyor. Sütlü kaya veya diğer adıyla meryem çiçeği diye bilinen bitki, sahil şeritlerimizde yetişiyor. Bu bitkinin yaprak ve köklerinden karaciğer hastalıkları tedavisinde yararlanılıyor. Bizim bildiğimiz enginar ise birçok derde deva bir bitki. Yaprakları, karaciğer hastalıkları tedavisinde, yağ enzimlerinin düşürülmesinde kullanılıyor. Yurdumuzun birçok yöresinde yetişen alıç bitkisi ve meyvesi, kalp hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitkinin yaprak ve meyvelerinden elde edilen ilaçla yaşlı kalpler dinlendiriliyor. Yine atkestanesi bitkisinden elde edilen merhem, spor yaralanmaları, böcek sokmaları gibi tedavilerde kullanılıyor. Kediotu, posiflara ve papatya gibi bitkiler, sakinleştiricidir, sinirsel tedavi ve depresyonlarda etkileyici rol oynuyor. Isırganotu ve balkabağı prostat ve üriner sistem tedavilerinde etkili oluyor.”

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli de, bitkisel çaylarla bitkisel ilaçları birbirinden ayırmak gerektiğinin altını çizdi. İnsanların hastalıklarında bitkilerden faydalanmanın çok eski bir tarihi olduğunu, insanların deneme yanılma yoluyla ilaçla tedavi yoluna gittiklerini belirten Prof. Meriçli, şöyle devam etti: ”İlaç teknolojisinin altyapısını oluşturan bitkilerle tedavi ve kökbilimi çok çabuk etki gösterdi. Bu bilim dalı Türkiye’ye geldi ve bitkisel ilaçlar şimdiden gündemimize girdi. Bitkisel tedavi tıbbı, ilaç ve bitkisel ilaçlarla yaratıldı.

Tamamlayıcı ve alternatif tıp, bitkisel ilaçlarla tedavinin mümkünlüğüne inanır ve kullanır. Tıbbi çaylar günlük şikayetlerin tedavisinde kullanılır. Bitkisel ilaçlar tedavi amaçlı üretilmiş, etken maddesi bitkiler olan doğal ürünlerdir. Kalp, sindirim, üriter sistem, karaciğer ve ruhsal bozukluklarda kullanılır.”