Genel SağlıkHABERLER

TİP 2 DİYABET ARTIK ÇOCUKLARIN DA HASTALIĞI

Bebeklikten itibaren hormonal sorunlarla karşılaşabiliniyor. VKV Amerikan Hastanesi’nden Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nihal Memioğlu, çocuklarda endokrin sorunlarıyla ilgili olarak obezitenin artışıyla tip 2 diyabetin de artış gösterdiğini, bunu da ergenlikteki hormon sorunları ve tiroit hastalıklarının izlediğini söylüyor.

Endokrin hastalıkları sadece yetişkinlik dönemlerinin sorunları değildir. Bebeklikten itibaren pek çok hormonal sorun ortaya çıkabiliyor. VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nihal Memioğlu çocukluk çağında en sık karşılaşılan endokrin hastalıkların obezite, erken ergenlik, Tip 1 diyabet, hipotiroidizim ve gelişme geriliği olduğunu belirtiyor. Yetişkin hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabetin obezitenin artışına paralel olarak artık çoçuklarda da sık rastlandığının altını çizen Memioğlu “Obezite günümüzde giderek artmaktadır. Gerek çocukluk çağında neden olduğu hastalıklar, gerekse yetişkinlik dönemindeki hastalıkların temelinin atılması bakımından son derece önemli bir sorundur. Obezite, nedenine ve derecesine bağlı olarak erken ergenlik, kan yağlarında artma, yüksek tansiyon, insülin direnci, tip 2 diyabet, yumurtalıklarda kist oluşumu, tüylenme, erkek çocuklarda meme bölgesinde yağlanma, pişikler, kıl dibi iltihabı, ortopedik problemler, uyku apnesi gibi sorunlara neden olabilir” diyor.

Çocuklarla ilgili endokrin sorunlarda ikinci sırayı ergenlik sorunları oluşturuyor. Ergenliğin başlama yaşının son 20 – 30 yıl öncesine göre erkene kaydığını belirten Dr. Nihal Memioğlu, bu dönemdeki sorunları şöyle anlatıyor: “Ergenlik yaşının küçülmesiyle birlikte, 8 yaşından önce meme büyümesi, tüylenme gibi sorunlarla daha sık karşılaşıyoruz. Bazen bu bulgular, gerçek ergenlikten kaynaklanmayabiliyor. Bu ayrımın yapılması bizim için çok önemli. Altta yatan nedene göre çocuğun sağlıklı bir psikolojiyle ve boy kaybına uğramadan, zamanında ergenliğe girmesini sağlıyoruz. Ergenlik normalde kızlarda 9 – 11, erkeklerde 10 – 12 yaşlarında başlar. Her çocuğun ergenliğe başlama yaşı, ilerleme hızı farklıdır. Bu nedenle her çocuğu ayrı değerlendirmek daha doğrudur.”

Bebek ve çocuklarda tiroid hastalıklarının sık görüldüğünü vurgulayan Memioğlu, ‘‘Tiroid hormonu eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Tüm sistemlerin yavaş çalışması nedeniyle pek çok hastalığı taklit edebilen sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle tahmin edilenden daha çok tiroid bezi hastalıkları ile karşılaşıyoruz. Tanı konulduğu zaman tedavisi son derece kolay ve yüz güldürücüdür. Hipotiroidizm, boy kısalığı yapan en önemli nedenlerden biridir. Boy kısalığı değerlendirilirken genetik faktörler, beslenme, kronik hastalıklar, ergenliğe girme yaşı ve stres gibi faktörler de değerlendirilir. Bu sorunlar yoksa, büyüme hormonu eksikliğini araştırıyoruz. Tespit edilen nedene göre tedaviye başlıyoruz.”

VKV Amerikan Hastanesi
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Dr. Nihal Memioğlu