Genel SağlıkHABERLER

KAYAK YAPARKEN KAS YORGUNLUĞUNA KARŞI STRECHİNG ŞART

Kış sporları yaparken kazayı tetikleyen faktörler; bireysel zorlama ya da yanlış tekniğe bağlı kontrol edilemeyen düşme, engele çarpma. Prof. Dr. Kaan Erler, kayak ve snowboard yaparken kaza riskini azaltmak için neler yapılması gerektiğini hatırlattı: Kişiye özel malzeme kullanmak. Kas yorgunluğunu önlemek için egzersiz yapmak. Yorulunca ara verip kalori ihtiyacını karşılamak.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Erler, kış sporları yapılırken en sık karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi: “Ülkemizde kış sporları olarak en çok kayak ve snowboard yapılmakta, bunlara bağlı kemik ve yumuşak doku yaralanmaları meydana gelmektedir. Bu sporları yapan kişilerin spora yatkınlıkları ve aldıkları eğitim olası bir travmanın derecesini belirlemektedir. Adrenalin hormonu deşarjı ile birlikte soğuk havanın da ödem giderici etkisi ile başlangıçta hissedilmeyen ağrılar travmatize kişinin spora devam etmesini neden olmakta. Bu durum da yaralanmaların daha da ciddi hale gelmesiyle sonuçlanmaktadır.”

Erler, kişisel tercihlerin yaralanmalar üzerinde etkili olduğunu belirtti: “Yapılan araştırmalar da yaralanmaların, bireysel zorlama ya da yanlış tekniğe bağlı kontrol edilemeyen düşme, engele çarpma ya da başkası ile çarpışma ve yüksekten düşme şeklinde olmasıdır.”

Erler, sıklıkla görülen sorunlar ve tedavisinde uygulanan yöntemler hakkında şöyle konuştu: “Sıklıkla travmalar, kemiklerde döndürücü güçlere bağlı spiral tarzı kırıklar (özellikle uyluk ve bacak kemiklerinde), bağ yaralanmaları (özellikle ön çapraz bağ) hatta çıkıklara (omuz çıkığı) sebep olabilmektedir. En dramatik olanı ise boyun ve bel yaralanmaları sonucunda sinir hasarı oluşmasıdır. Travma sonrasında, özellikle boyun travmalarında, sağlık ekibi gelip gerekli sabitleme (boyunluk, atel v.s) önlemlerini alıncaya kadar hasta yerinden asla oynatılmamalıdır. Hasta muayenesi sıcak ortamda ve gerekirse ağrı kesici verildikten sonra yapılıp travmanın oluşturduğu patolojini ayrıntıları için klinik muayeneyi takiben radyolojik tetkik mutlaka yapılmalıdır. Bu araştırmalar sonucunda meydana gelen ortopedik sorunların tedavisi uygun hastane ortamlarında yapılmalıdır.”

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Erler, yaralanmaları en az seviyeye getirmek için neler yapılması gerektiğini anlattı:

Bu sporların eğitimini almak.

Uygun kıyafet ve malzeme (Başkasının kullandığı kayak takımı ya da ayakkabı yerine kişiye özel malzeme) temin etmek

Yaralanma anında size ulaşmalarını sağlayabilecek teknik donanıma sahip olmak.

Başlangıçta ekip halinde kaymak.

Belki de en önemlisi vücudu spora hazır hale getirmek için ısınma ve kas germe egzersizleri (streching) yapmak gerekir. Bu egzersizler spora başlamadan önce en az 10 dakika yapılmalıdır.

Soğuk havada hem ısınmak hem de kasların çalışması için yüksek kaloriye ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Yorgunluk belirtileri başladığı an spora ara verilmeli ve kalori ihtiyacı karşılanmalıdır. En çok kaza ve denge kaybı bu yorgunluk döneminde oluşmaktadır.

İlk günlerde kas sistemi yoğun zorlanma karşısında erken kas yorgunluğu (laktik asit birikmesi) oluşacağından egzersiz süresi giderek ve kontrollü olarak artırılmalıdır.