Genel SağlıkHABERLER

TÜRKIYE’NIN ÇOCUK HAKLARI KARNESI KÖTÜ ÇOCUGA YÖNELIK SIDDET VE ISTISMAR ARTIYOR.

Çocuklara ve onlara yönelen siddet ülke gündeminin en önemli ve her zaman üst siralarda yer alan olaylarindan biri. Çok yakin tarihimizde gündemi isgal eden Vakit yazari Hüseyin Üzmezin 14 yasindaki bir kiz çocugunun taciz etmesi olayi, Saray Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili haberlerle baslayan çocuklarini korunmasi ve uygulanan sosyal hizmet çalismalari, Diyarbakir’da yürüyüslere katildiklari gerekçesiyle tutuklanan ve eriskin gibi muamele gören çocuklar, sokakta yasamak zorunda birakilan, ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olan, fabrikalarda riskli illerde çalistirilarak emekleri sömürülen, egitim olanaklarindan yoksun, yoksulluk ve yoksunluk içinde yasayan, onlarca ülkede asker olmaya zorlanip öldürülen çocuklar. Daha sayabilecegimiz onlarca örnek çocuklara yönelik siddetin ve çocuk haklarinin aslinda bir gün degil yillar boyunca konusulmasi, üzerinde daha çok çalisilmasi gereken bir konu oldugunu gösteriyor.

Dünya Çocuk Haklari günü Birlesmis Milletler’in 20 Kasim 1989 tarihinde kabul ettigi “Çocuk Haklari Sözlesmesi” çerçevesinde her yil bir çok ülkede kutlanmaktadir. Türkiye 1995 yilinda 17., 29. ve 30. maddelerine çekince koyarak bu sözlesemeyi kabul etmis ama sözlesme’nin yasama geçirilmesi için bu güne dek dikkati çeken ciddi bir adim atmamistir. Aksine çocuklara yönelik siddet olaylarinda var olan durumu koruyan bir politik tutumu sergilemeyi sürdürmüstür.

Türkiye’nin 2008 yilinda çocuk haklari karnesine bakildiginda bu durum daha iyi anlasilabilir.

Türkiye’de 200 bin çocuk sokakta yasamini sürdürmeye çalismaktadir. Özellikle Anadolu’nun bir çok kentinden ve köylerden gelen ailelerin çocuklari göç ettikleri kentlerde yoksulluk içinde yasam mücadelesi vermektedirler.

Gelismekte olan ülkelerde yasayan çocuklarin yüzde 40’i (yaklasik 500 milyon çocuk) günde 1 dolarin altinda bir gelirle yasamini sürdürme çabasindandir.

Dünyanin bir çok ülkesinde yillardir sürmekte olan bir çok savasta yüz binlerce çocuk yasamini yitirmis, yitirmektedir.

Yine yüz binlerce çocuk silahlandirilmakta ve asker olmaya zorlanmakta, silahli çatismalara katilmaktadir. Yapilan arastirmalarda, dünya çapinda 18 yasin altindaki yarim milyondan fazla çocugun, 85’ten daha fazla ülkede silahli hükümet kuvvetleri, hükümet disi silahli politik gruplar, suç örgütleri vs. tarafindan silah altina alindigi saptanmistir. Zorla kaçirilarak silahlandirilan bu çocuklar bir çocuklar bir siddet eyleminin taniklari ve magdurlari haline getirilmistir.

Basta Asya ve Afrika ülkeler olmak üzere tüm dünyada 5-14 yas grubunda 270 milyon çocuk büyük çogunlugu güvencesiz, sagliksiz ve agir islerde olma üzere çalistiriliyor

Tüm dünyada ihmale, siddete ugrayan, ihmal edilen ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olan alkol ve madde kullanana çocuklarin sayisi giderek artiyor.

Beslenme yetersizliginden kaynaklanan ölümler kiz çocuklarinda daha fazla olmak üzere hizla artis gösteriyor. 1 milyar çocuk saglikli ev ortamindan uzakta büyüyor.

1990 ile 2000 yillari arasinda çatismalar yüzünden 2 milyon çocuk öldürülmüs, 6 milyon çocuk yaralanmis ya da kalici bir biçimde sakat kalmis, 12 milyon çocuk da evinden yurdundan olmustur. 20 milyon çocuk evsiz, 7 milyonu ise mülteci konumunda.

Tüm dünyada 600 milyonu askin çocuk yoksulluk içindedir. 100 milyonu askin çocuk yoksulluk ayirimcilik yada kaynak yetersizligi yüzünden temel egitim olanaklarindan yararlanamamaktadir.

Türkiye’nin Çocuk Haklari Karnesi

Türkiye’de 200 bin çocuk sokakta yasamini sürdürmeye çalismaktadir. Özellikle Anadolu’nun bir çok kentinden ve köylerden gelen ailelerin çocuklari göç ettikleri kentlerde yoksulluk içinde yasam mücadelesi vermektedirler.

15 milyon 70 bin ailenin 3 milyon 600 bini yoksulluk sinirindadir. 15 yas altindaki 5.6 milyon çocuk gida ve gida disi yoksulluk içinde yasamaktadir. Özetle, ülkemizde dört çocuktan biri yoksuldur . HYPERLINK “http://www.tumgazeteler.com/haberleri/yoksul/” Yoksul çocuklarin çogunlugu büyük sehirlerde ve köylerde yasamaktadir. Çocuk yoksullugunu önlemeyi saglayacak ilgili yasal düzenlemeler yoktur.

Türkiye`de is güvenligi olmaksizin, yüzde 76.9`u tarim kesiminde olmak üzere her bes çocuktan biri çalismaktadir. HYPERLINK “http://www.tumgazeteler.com/haberleri/sokakta/” Sokakta çalisan çocuklarin sayisi giderek artiyor.Bu çocuklar için koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilite edici projeler gelistirilmemistir. 2008 verilerine göre ülkemizde 770 bin çocuk isçi olarak çalismakta; 1000 bebekten 29’u bir yasini tamamlamadan, 37’si bes yasindan önce hayatini kaybetmektedir .

Türkiye’nin aile ve çocuk merkezli insani gelisme ve refah göstergeleri dünya ortalamasinin çok altindadir. Çocuklarin beslenme bozuklugunun neden oldugu hastaliklar yaygindir. Ergen sagligi hizmetleri çok sinirli düzeydedir HYPERLINK “http://www.tumgazeteler.com/haberleri/okul/” Okul sagligi hizmetleri dünya ortalamasinin altindadir. 1,5 milyonun üzerindeki korunmaya muhtaç ve kimsesiz çocuga sosyal güvenlik sistemi kurulmamis durumdadir. Korunmaya muhtaç çocuklar için koruyucu, önleyici ve destekleyici projeler gelistirilmemis ve yasama geçirilmemistir.

Özürlülere verilen özel egitim ve rehabilitasyon hizmetleri dünya ortalamasinin çok altindadir.

Son 5 yilda çocuk basta ekonomik istismar olmak üzere ihmali ve istismar yayginligi giderek artmistir. Fiziksel ve cinsel istismar olgularinda da belirgin artis gözlenmektedir. Çocuk pornografisi konusunda Türkiye riskli ülke basinda gelmektedir. Son üç yilda akranlar arasi siddet olaylarinda ve çocuklarin kesici alet ve atesli silah kullanimi yayginlasmistir.

Cinsel istismarin yayginligi kadinlar için %6-62, erkekler için %3-39 arasinda degismektedir. Ortalama kadinlar için %12-17, erkekler için %5-8 arasindadir.

Ülkemizde imzalandigi günden bu yana HYPERLINK “http://www.tumgazeteler.com/haberleri/cocuk-haklarina-dair-sozlesme/” Çocuk Haklarina Dair Sözlesme çerçevesine taahhüt edilen hedeflere ulasilmamis durumdadir. Bu yönde gerekli yasal düzenlemeler yapilmamistir.

15 yas altindakilerin yüzde 27.7’si, yani yaklasik 5.6 milyon çocuk yoksulluk içinde yasamak zorunda. Kirsal bölgede yasayan 15 yas altindakilerin durumuysa çok daha vahim. Çünkü, yüzde 40.6’si hayata geldikleri andan itibaren yoksullukla mücadele ediyor.

Uluslararasi Çalisma Örgütü verilerine göre dünyada 246 milyon çocuk isçi çalisiyor. Çalisan çocuklardan 73 milyonu 10 yasindan küçüktür. Bu dünyada her 6 çocuktan birinin çalistigi anlamina gelmektedir. Çalisma yasamiyla ilgili kazalarda her yil 22 bin çocuk ölüyor. Cinsel ve ticari sömürünün nesnesi haline dönüstürülen çocuklarin sayisi da 8 milyon 400 bini asmistir. Bu çocuklarin bir milyon 200 bini alinip satilma, kaçirilma gibi uygulamalara maruz kalmaktadir.

Tüm bunlar tüm dünyada ve özellikle gelismekte olan ülkelerde çocuklarin ciddi ve kalici ruhsal sorunlar yasamaya, ruhsal bozukluklar gelistirmeye aday oldugunu göstermektedir. Özellikle aileyi ve bireyin toplumsal yasamini da kapsayan bu süreçler çocuklarda baglanma sorunlarindan kisilik gelisimine varan bir yelpazede bir çok ruhsal bozukluk ve davranis sorunlarinin gelismesine yol açacaktir. Bu tablo topluma, devlete, yönetimlere, ilgili tüm kurum ve kuruluklara, bunun yaninda meslek topluluklarina hem çocuk haklari hem çocuklarda ortaya çikan ruhsal sorunlari önleme açisinda önemli görev ve sorumluluklar düstügünü göstermektedir. Çocuk haklarinin ve ruhsal sorunlarin toplumun ve ülkeyi yönetenlerin öncelikli konularindan biri haline getirmek, çagdas, çocuklarin saglikli ruhsal gelisimlerini saglayacak bir aile ve yasam ortami saglamak, bunu engelleyen sosyal kültürel ve ekonomik kosullarin ortadan kaldirmak, buna yönelik çocuk politikalari gelistirmeye katkida bulunmak, çocuklarin saglik sisteminden yaralanmalarini saglayan ve kolaylastiran koruyucu saglik uygulamalarini gelistirmek öncelikli ugrasi konuslari olmalidir. Türkiye Psikiyatri Dernegi üyeleri ve bünyesindeki bilimsel çalisma birimleriyle bu sürece katkida bulunmaya devam edecektir.

Tükiye Psikiyatri Dernegi .
Merkez Yönetim Kurulu