Genel SağlıkHABERLER

DİYABET TEDAVİSİNDE YENİ YAKLAŞIM

14 Kasım Dünya Diyabet Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm dünyada diyabet (şeker) hastalığı ve tedavi süreçlerini daha geniş çaplı olarak gündeme getiriyor. AstraZeneca ve Bristol-Myers Squibb firmalarının işbirliği ile geliştirilen yeni bir ilaç, Tip 2 diyabet hastaları için yeni bir tedavi seçeneği sunacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın hastalık ilan ettiği diyabet (şeker hastalığı), günümüz hareketsiz yaşam koşullarının da etkisiyle giderek daha çok toplum sağlığını etkiliyor.

*2006 IDF (International Diabetes Federation) rakamlarına göre dünyada 230 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu sayıya her yıl 7 milyon hasta ekleniyor. 2025’te 350 milyon kişinin diyabet hastası olacağını öngören IDF’ye göre diyabet komplikasyonları nedeni ile her yıl 3,8 milyon kişinin hayatını kaybetmektedir.

**Türkiye’de ise diyabet sıklığı % 7.2 olarak hesaplanıyor. Her 3 diyabetliden biri diyabetinin farkında değil.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur.

***Diyabet vakalarının % 90’ını ise Tip 2 diyabet oluşturuyor. Ancak çok sayıda Tip 2 diyabet hastası hali hazırdaki tedavi yöntemleriyle yeterince kontrol altında tutulamıyor. Uzmanlar bu kronik hastalığa karşı verilen mücadelede tedaviye yönelik yeni seçenekler araştırmaya devam ediyor.

Diyabet tedavisinde yeni bir yaklaşım

14 Kasım Dünya Diyabet Gününde, diyabet hastalığının tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım gündeme geldi. AstraZeneca ve Bristol-Myers Squibb firmaları, Tip 2 diyabetin tedavisine yönelik ilaç geliştirmek güçlerini birleştirdiler. İki büyük firmanın diyabet için güçbirliği, tüm dünyada Tip 2 diyabetin tedavisine yönelik yeni bir vizyon sunacak. Çok yakında hastaların hizmetine sunulması beklenen yeni ilaç diyabet tedavisini kolaylaştıracak ve hastaların hayat standartlarını yükseltecek. Yeni geliştirilen ilacın Tip 2 diyabetin tedavisinde yepyeni bir dönem başlatacağına inanılıyor.

Siz de risk altında olabilirsiniz!

Ailede geçmişte diyabetin görülmesi, düzenli egzersiz yapılmaması, fazla kilolar, ve geçmişte hamilelik sırasında meydana gelen bir diyabet şekli olan gestasyonel diyabetin görülmüş olması diyabetin risk faktörleri arasında yer alıyor.

Diyabet, küresel ölümlerin dördüncü önemli nedeni. Tüm diyabetli kişilerin bir çoğu sağlık durumlarının farkında değil, bu da eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmesi gerektiği anlamına gerektiriyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde ağırlık kazanan bu çalışmalar tüm dünyada çeşitli etkinliklerle yürütülüyor .

Diyabet ve obezite hakkında

Şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamamasına bağlı olarak gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık. İnsülin hormonu, şeker, karbonhidratlar ve diğer besinlerin insan vücununda günlük hayatı devam ettirmek için gerekli olan enerjiye dönüştürülmesini sağlıyor. Diyabete neden olan etkenler araştırılmaya devam etmekle beraber genetik faktörlerin yanında obezite ve hareketsizlik gibi çevresel faktörlerin hastalığın gelişmesinde rolü bulunuyor. Özellikle de obezite, birçok kronik hastalık ve engelin yanında, Tip 2 diyabetin oluşmasının da baş sorumlularından biri. Obezite ve Tip 2 diyabet, bugün dünya genelinde en hızlı yayılan olan sağlık problemleri arasında gösteriliyor. ****Dünyada 1 milyar yetişkin ve 150 milyon çocuk aşırı kilolu, bunlar arasından 200 ile 500 milyonu ise tıbben obez.

Diyabet, körlük, inme, kalp ve damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve sinir sistemi rahatsızlıkları gibi tüm vücudu etkileyen ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Kaynaklar:
* International Diabetes Federation, www.idf.org
** TURDEP(Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması Sonuçları)
*** Türkiye Diyabet Vakfı, www.turkdiab.org
**** WHO (World Health Organization)