Genel SağlıkHABERLER

BAYER’DEN TÜRK DOKTORLARINA UYGULAMALI EĞİTİM PROJESİ

100 yılı aşkın süredir insan sağlığına hizmet eden “daha iyi bir yaşam için bilim ve insan sağlığı için medikal ilerleme” ilkesini benimseyen Bayer İlaç firması, Avrupa’da doktorların 10 yıldır yararlandıkları özel uzman eğitimlerini Türk doktorlarına getiriyor. Eğitim; Türk Gastroenteroloji Derneği ve Gastrointestinal Endoskopi Derneği ile birlikte Türk doktorlarına ücretsiz olarak sunuluyor.

Bayer Schering Pharma’nın düzenlediği Endo-Trainer eğitimi; 25.Ulusal Gastroenteroloji Haftası sebebiyle Adana’da düzenlenen Gastroenteroloji Kongresi’nde, 14 Kasım 2008 Cuma günü,doktorlara verilecek.

Bayer Schering Pharma, ülkemizde bir ilke imza atarak Avrupalı doktorların uzmanlık kazandıkları çok özel Erlangen Endo-Trainer eğitim modelini Türkiye’ye getiriyor ve Türk doktorlarının yararına sunuyor. İnsan maketinde gerçeğe uygun biyolojik dokularla gerçekleştirilen eğitimlerle doktorlar, daha fazla uygulama yaparak uzmanlaşıyor. Eğitimlerin ilki “Endoskopik Cerrahi” uygulamalarını kapsıyor.

“İnsan maketinde gerçeğe uygun biyolojik dokularla” gerçekleştirilen uygulamalı eğitim programı sindirim sistemlerine yönelik olacak. Mide ve sindirim hastalıklarının hızla arttığına dikkat çeken Gastrointestinal Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı, verilecek eğitimler ile endoskopiyle yapılan cerrahi işlemlerin yaygınlaşmasının sağlanacağını belirtti.

Gastrointestinal Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı yeni projenin uygulama aşamaları ve hekimlere sağlayacağı fayda hakkında şunları söyledi: “Endo-Trainer programı katılımcının bilmediği bir tekniği uygulamasını veya zaten yapmakta olduğu bir tekniği geliştirmesini sağlamaktadır. Eğitimin en önemli noktası seyrederek değil uygulayarak öğrenme fırsatı sunmasıdır. Benzer eğitimlerde bir uzman anlatır, katılımcılar izler ama burada hekimlere bizzat uygulama fırsatı verilmektedir. Özellikle endoskopi eğitimlerinde bunun önemi büyüktür.” dedi.

Bayer Schering Pharma Primary Care Bölüm Yöneticisi Dr. Oğuz Mülazımoğlu da hasta sağlığı için medikal ilerlemeye önem verdiklerini, bu çerçevede tüm dünyada doktorların yanında olduklarını ve onların eğitimleri için yurtdışında da bu tür yenilikçi eğitimleri önemsediklerini belirtti. “Bu modeller ilk defa 10 yıl önce Almanya’da kullanılmaya başlandı. Bu süre zarfında ihtiyaclar doğrultusunda geliştirildi ve bugüne kadar Avusturya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, İtalya, Avusturalya, Portekiz, Kanada, Bulgaristan, Güney Afrika gibi çeşitli ülkelerde gerçekleştirildi. Bugün de Bayer olarak endo-trainer programını Türk doktorlarıyla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. 2009 yılında planlanan en az 10 eğitimle Türkiye’deki tüm gastroenterologlara ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Eğitimin yeni durağı Adana’da düzenlenen Gastroenteroloji Kongresi, 14 Kasım 2008, Cuma

Endo-trainer eğitimi; 12-16 Kasım tarihlerindeki 25. Ulusal Gastroenteroloji Haftasında, Adana’da düzenlenen Gastroenteroloji Kongresi ‘ne katılacak doktorlara verilecek.

14 Kasım 2008 Cuma günü yapılacak bu özel eğitime 160 gastroenterolog katılabilecek. Her modelin başına belirli sayıda katılımcı alınabileceğinden bir gün öncesinde (13 Kasım) Bayer standından yapılacak başvuru sırasına göre katılımcılara öncelik verilecek.

Almanya’dan steril biçimde, özel prosedürlerden geçerek ve gerekli izinler alınarak getirilen modeller özel bir toplantı odasında bulunacak, katılımcı hekimler bu maketler üzerinde endoskopi tekniklerini uygulama fırsatı bulabilecek. Sabah ve öğleden sonra iki seans halinde gerçekleştirilecek eğitimlerde her modelin başında birer eğitmen bulunacak.

Her model üzerinde en fazla 10 hekimin çalışabileceği eğitimde; basit endoskopi, endoskopik hemostaz, polipektomi ve ERCP gibi önemli başlıklar yer alıyor.

Türkiye’de ilk kez doktorlar uygulayarak öğrenecek, gerçek dokularla biyosimilasyon yapacak.

Son yıllarda tüm dünyada kullanılan ve gastroenterologlarca “en üst kalite” olarak tanımlanan Endo-Trainer, endoskopi eğitiminde kullanılan farklı bir metot olup Alman Dr. M. Neumann tarafından geliştirilmiştir. Bu biyosimilasyon modelinde gerçeğe uygun biyolojik dokular kullanılmaktadır. Kullanılacak mide ve organlar anatomik sıralamaya uygun şekilde bir insan maketinin içine yerleştirilmekte, endoskop yutturularak, adeta bir endoskopi yapar gibi uygulama yapılmaktadır. Gövde ve baştan oluşan insan maketi yatay olarak tutulmakta, istenildiği gibi döndürülerek istenilen pozisyonda sabitlenebilmektedir. İnsan anatomisine en yakın biyojenik organlar üzerinde yapılan çeşitli similasyonlar aracılığıyla birçok endoskopi tekniği için son derece gerçekçi bir eğitim imkânı sağlanmaktadır.

Erlangen Endo-Trainer sayesinde, en basit endoskopi tekniklerinden en güncel ERCP tekniklerine ve acil kanama simülasyonlarına kadar çok geniş bir yelpazede pratik yapılabiliyor. Tüm eğitimler deneyimli eğitmenler eşliğinde veriliyor. Endo-Trainer eğitimi, endoskopi ile uygulanabilecek yöntemlerden pek çoğunu öğrenme fırsatı sunuyor.