Genel SağlıkHABERLER

ERKEKLER, ESTETİKTE KADINLARLA YARIŞIYOR!…

Erkekler en çok burun ameliyatı yaptırıyor. Saç ekimi ameliyatı ise ikinci sırada yer alıyor.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, günümüzde estetik cerrahinin sunduğu imkânlarla bir insanı adeta baştan aşağı yenilemenin mümkün olduğunu söylüyor. Günümüzde artık kadınlar kadar erkekler de güzel ve genç görünmek için estetiğin imkânlarından yararlanıyor. Deyim yerindeyse erkekler artık, estetikte kadınlarla yarışır hale geldi. TÜBİTAK ödüllü Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, erkeklerin en çok tercih ettiği estetik operasyonlarla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtladı.

Ne zamandan beri erkek müşteriler arttı?

Son birkaç yıldır erkek müşteri sayısında artış olduğunu söyleyebiliriz. Eskiye oranla önyargıdan çoğunlukla kurtulmuş olduklarını görüyoruz.

Erkekler de kadınlar kadar estetik yaptırıyor mu artık?

Estetik operasyona başvurma oranı dünya ortalamasında kadınlarda yüzde 88, erkekler yüzde 12’lerde. Oysa bu oran Türkiye’de yüzde 79’a yüzde 21. Türkiye erkek oranındaki yükseklik ile dünya sıralamasında Çekoslovakya dışında bütün Avrupa ülkelerinin önünde ve yedinci konumda. Birincilik ise yüzde 61’e yüzde 39 oranıyla Hindistan’da. Henüz hiç bir ülkede erkekler kadınların önüne geçememiş.

Erkekler en çok hangi şikâyetlerle geliyorlar ve en çok ne yaptırıyorlar?

Son zamanlarda gerek iş hayatının, gerek sosyal hayatın yarattığı rekabet ortamı erkekleri de daha genç, daha dinamik ve daha yakışıklı olmaya yöneltiyor. Genellikle iş adamları, yöneticiler, avukat ve doktorlar bu konuda başı çekiyor ve estetik cerrahların kapısını çalıyorlar. Erkeklerin en çok yaptırdığı ameliyat burun ameliyatlarıdır. İkinci sıklıkla yapılan ameliyat saç ekimi ameliyatıdır. Erkekler saç ektirerek hem kendi doğal saçlarına kavuşuyorlar, hem de daha genç ve yakışıklı görünerek toplumsal rekabette kendilerine avantaj sağlamış oluyorlar.

Gençlik arayan bir grup erkek de 50’li 60’lı yaşlarda olup genç kadınlarla ilişki kuran erkekler. Bunlar genellikle yüz gençleştirme ameliyatlarını talep ediyorlar. Bunların başında da göz torbalarının alınması, kaşların kaldırılması, yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi (Botox) başta geliyor. Yüz germe ameliyatı olan erkeklerin sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle son zamanlarda endoskop ile yaptığımız alın ve yüz germe ameliyatları, iz olmaması bakımından ve yüz dokularını yukarı doğru kaldırdığından daha natürel ve kalıcı sonuçlar vermesi bakımından da erkekler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Bel bölgesinde biriken yağların liposuction (yağ emme) ile alınması da erkeklerde çok uygulanan bir operasyondur.

Erkeklerde memelerin iri ve yağlı olması durumunda da liposuction ile memelerin küçültülmesi sık başvurulan bir yöntemdir.

Yine son zamanlarda penise kendi vücudundan alınan yağın enjeksiyonu ile penisin büyütülmesi çok başarılı ve erkeklere çok uygulanan bir yöntemdir.

Kepçe kulak estetiği de erkeklerin sık yaptırdıkları ameliyatlar arasındadır.

Saç ektirme operasyonu hakkında da bilgi alabilir miyim? Hangi yöntemler kullanılıyor?

Dünyadaki erkeklerin % 70’i kalıtımsal nedenlerle ve çok erken yaşta saçlarını kaybetmekte, gençliğin ve yakışıklılığın sembolü olan saçları kaybetmemin kişilerde fiziksel, sosyal ve psikolojik sorunlar yarattığı gözlenmiştir.

Yüzyıllardır erkek ve kadınların korkulu rüyası haline gelen kellik için artık günümüzde gerek kozmetik gerekse tıbbi yönden birçok tedavi keşfedilmiş ve uygulanmaktadır. Tıbbın önerdiği medikal ve cerrahi tedaviler kellik sorunu için uygun vakalarda kesin çözüm sağlamaktadır. 1939’da keşfedilen saç nakli bugün Avrupa ve Amerika’da erkeklerin en sık tercih ettiği estetik cerrahi girişimdir.

Başarılı bir saç ekimi sonrası görüntünüz daha iyi hale gelirken kendinize güveniniz artacak; çevreniz ile yeni ilişkiler kurarken kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz.

Sigara, yaşlanma, hormonal değişiklikler, ailevi yatkınlık, aşırı kilo alma veya hızlı kilo kaybı, uzun süren ateşli hastalıklar, bazı ilaçların alımı veya ani kesilmesi, yanık veya travma gibi etkenler saçınızın dökülme nedeni olabilir.

Kişinin durumuna ve isteğine bağlı 2 teknik uygulanmaktadır.

1- SAÇ TRANSPLANTASYONU (Saç ekimi / Nakli Fut tekniği)

Saç nakli, lokal anestezi yapılmaktadır. İşlem ortalama 3.5 – 4 saat kadar sürer. Saç naklinde, ömür boyu dökülmeye dirençli olan ense bölgesindeki saçlardan estetik cerrahi müdahale ile ufak bir şerit alınır ve bu şerit üzerindeki sağlıklı saç kökleri tek tek ayrılarak tamamen dökülmüş ya da seyrelmiş alana nakledilir.

Saç nakli sırasında kişinin mevcut saçları kesilmez ya da zarar görmez. İşlemin hemen ertesi günü işinize dönebilir veya seyahat edebilirsiniz.

Ekilen saçlar ömür boyu dökülmez. Saç ekiminden sonra 8 ile 12 hafta içerisinde ekilen saçlar tamamen çıkmış ve uzuyor olacaktır.

2- SAÇ TRANSPLANTASYONU (Saç ekimi / Nakli Fue tekniği)

Enseden şerit çıkarılmadan gerçekleştirilen saç ekimi tekniğidir.

Donör alandaki saçlar işlem öncesinde 3 mm uzunluğunda kısaltılır.

Lokal anestezi altında Özel bir cerrahi aletle (çapı 1 mm’nin altındadır) saç folikülleri çıkarılır.

Ve ön taraftaki seyrelmiş ya da tamamen açılmış alana nakledilir. Gerekli saç sayısıyla ilgili olarak 3 – 4 gün arayla 1 kaç kez uygulanabilir. Alınan ikincil iyileşmeye bırakılır. Ekim yapılmış saçlar 6 ayın sonunda kestirilebilir hale gelmiş olurlar.