Genel SağlıkHABERLER

DOKTORLAR ARASI SAVAŞ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğretim üyeleri arasındaki çekişme skandalla sonuçlandı.

Ağız, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melahat Toller, Yrd. Doç. Dr. Alper Alkan başkanlığındaki ekibin kendisinden izinsiz ameliyat yapmasına sinirlenince, ameliyathaneyi basıp aletleri toplayıp götürdü. Ameliyat güçlükle tamamlanabildi.

Diş Hekimliği Fakültesi’nde 14 Mayıs’ta meydana gelen ameliyat skandalı şöyle gerçekleşti: Samsun 100. Yıl Lisesi birinci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ercan Baki’ye doğuştan alt damak darlığı teşhisi konuldu. Dişlerin çarpık büyümesini engellemek için Baki’nin çene yapısının genişletilmesi amacıyla ameliyat edilmesine karar verildi. Dr. Alper Alkan, lokal anesteziyle yapılacak ameliyatta kullanılmak üzere Prof. Melahat Toller’den ameliyatta büyük önem taşıyan ve çenenin açılmasında kullanılacak Stryker (testere) aletini yazıyla istedi. Ancak Prof. Toller, aleti vermedi. Alkan yine de Baki’yi ameliyata almaya karar verdi.

Alkan başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Murat Metin, asistanlar İsmail Şener, Bora Özden, Cihan Bereket, Burcu Baş, hemşire Gönül Yılmaz ve Sami Soysal’dan oluşan ekiple Baki ameliyata alındı. Bunu duyan Prof. Toller, ameliyathaneyi basarak kemik kesilmesinde kullanılan osteotom (kemik testeresi) setindeki çeşitli boylarda dört aleti toplayıp gitti. Şaşkına dönen doktorlar, Toller’in almayı unuttuğu setin en küçük parçası olan ve çene genişletmede kullanılan ‘çizıl’ aletiyle ameliyatı güçlükle tamamladı.

Olayı ekipteki görevlilerle birlikte ‘Ameliyathane Defteri’ne rapor eden Dr. Alkan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı’na, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve YÖK’e dilekçe yazarak Prof. Melahat Toller’i şikâyet etti.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Köprülü, olayla ilgili her iki tarafın savunmalarının alındığını belirterek, şunları söyledi: “İfadeleri inceledim ve rektörlüğe gönderdim. İfadeler burada da incelenecek.

Ayrıca olayın soruşturulması için bir profesör görevlendirilecek. İki türlü soruşturma olacak. Birincisi yetersiz aletlerle ve izinsiz ameliyat yapan doktorlar hakkında, ikincisi ameliyat odasına girip aletleri alan Prof. Toller hakkında.” Prof. Toller ile Dr. Alkan ise konuyla ilgili konuşmadı.

Lokal anestezi yapıldığı için ameliyat sırasında yaşananlara tanık olan Ercan Baki ise, oldukça korktuğunu söyledi. Baki, “Çenem uyuşturulduktan sonra ameliyat başladı. Birden kapı açıldı ve profesör ameliyat malzemelerini alıp gitti. Kendisi normal giysileriyle ameliyat odasına girmişti. Dolayısıyla mikrop kapabilirdim” dedi.