Genel SağlıkHABERLER

DİŞLERDE HASSASİYETE DİKKAT!..

Dişlerinizde sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı hissediyorsanız diş hassasiyetiniz var demektir. Ağız ve diş sağlığı uzmanları, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı, en önemlisi de asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeyi tavsiye ediyor.

Dişlerin sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı veren diş hassasiyeti, dikkate alınması gereken bir diş sağlığı problemi. Dişlerde hassasiyetin en çok, -çürük ve eski dolgular dışında- dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklandığını belirten Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı, en önemlisi de asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeyi öneriyor. Dişin en önemli tabakası olan ikinci tabakanın, mine ve kök yüzeyini kaplayan özel tabaka (sement) ile kaplandığını anlatan Dr. Kışlaoğlu, diş hassasiyetinin sebebi her ne kadar tam olarak anlaşılamamış ise de hassasiyetin, dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığıyla iletildiği üzerinde durulduğunu kaydetti.

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyetine sebep olan etkenleri şöyle sıraladı:

– Sert diş fırçalama (Bu şekilde diş fırçalama, zamanla diş minesini ve sementi aşındırır.)

– Dişeti çekilmesi

– Dişeti hastalığı (Şiş ve apseli dişetleri de diş hassasiyetine sebep olur.)

– Diş gıcırdatma

– Diş taşı (Dişlerdeki plak birikimi de hassasiyete yol açan etkenler arasında yer alır.)

– Kırık dişler

Kola, gazoz gibi içeceklerin bol miktarda asit içerdiğine değinen Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ayrıca greyfurt portakal, limonun da asitli meyveler olduğunu hatırlattı. Sık sık asitli içecekler, bol miktarda limon ve sıkça portakal suyu tüketen kişilerin diş minelerinde aşınmalar meydana gelebileceğini söyleyen Dr. Kışlaoğlu, bu aşınmaların da dişlerde hassasiyete yol açabileceğinin altını çizdi.

Diş hassasiyetine karşı evde neler yapabiliriz?

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerde hassasiyete karşı evde başvurabileceğimiz pratik bazı yöntem ve uygulamalara değinirken, ilk etapta ağız hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Kışlaoğlu’na göre, ağız hijyeni için dişleri ve ağzın her noktasını dikkatlice temizlememiz şart. Diş fırçalarken, yumuşak kıllı fırça kullanabileceğimizi söyleyen Dr. Kışlaoğlu, böylelikle dişin sert tabakalarına daha az zarar verilmiş olacağını belirtti. Alınan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini de ifade eden Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, fazla asit içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanından pratik birkaç öneri…

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ayrıca şu tavsiyelerde bulundu: “Florlu diş bakım ürünleri kullanın, pütürlü macunları yahut diş temizleyicileri kullanmaktan kaçının. Beyazlatıcı bakım ürünleri diş hassasiyetinizi arttırıyorsa kullanmayı bırakın. Hassas dişler için hazırlanmış özel macunları tercih edin.

Çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan, bunları arkası arkasına tüketmekten özellikle kaçının. Asitli gıdaları minimuma indirin ve asitli gıdaları tükettikten sonra en az yarım saat dişlerinizi fırçalamaktan kaçının.”

Peki diş hassasiyeti şikâyetimiz varsa ve profesyonel destek alarak hassasiyeti ortadan kaldırabilir miyiz?

Diş hassasiyeti konusunda diş doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz, açığa çıkmış olan ve hassasiyete sebep olabilecek kök yüzeylerini izole edebilir. Floridli verniklerle kök yüzeylerini iyileştirebilir. Diş hekiminiz ayrıca, hassasiyet probleminize çözüm için dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyon yapabilir.