Genel SağlıkHABERLER

CİNSEL YAŞAM MENOPOZ İLE BİTMİYOR!

Kadın yaşamının en önemli dönüm noktalarından birisi olan menopoz, vücutta bir takım değişikliklere yol açıyor. Bu değişiklikler cinsel yaşamı da etkiliyor ve kamuoyunda yaygın olarak menopozun cinsel yaşamı bitirdiğine inanılıyor. Ancak menopozla birlikte ortaya çıkan sorunlar tedavi edilebildiği gibi, başta cinsel yaşam olmak üzere yaşam kalitesi korunabiliyor.

16 Ekim 2008, İstanbul – Menopoz neden olduğu köklü değişiklerle kadınların yaşamını derinden etkileyen bir dönemdir. Ancak bu dönemi en sağlıklı şekilde yaşamak ve yaşam kalitesinden ödün vermemek mümkün. Dünya Menopoz Günü nedeniyle açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Meltem Çam, ülkemizde menopoza girme yaşının ortalama 50 olduğunu ve yaşam süresinin uzaması nedeniyle günümüzde kadınların hayatlarının yaklaşık üçte birini menopoz döneminde geçirdiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bütün kadınlar doğdukları andan itibaren azalmaya başlayan belirli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelirler. Bu rezerv, kişinin genetik kodları ile belirlenmiş olmasına karşın, birçok ülkede yaşam şekline, beslenmeye, çeşitli alışkanlıklara, güneş ışığına maruz kalmaya ve yapılan spor aktivitelerine göre değişir. Dolayısıyla bu tür alışkanlıklar önemli. Ayrıca menopozun getirdiği sorunların birçoğu da tedavi edilebilir ve başta cinsel yaşam olmak üzere, yaşam kalitesi korunabilir. ”

Menopoz döneminde 3 önemli değişiklik

Menopoz sonrasında kadınlarda cinselliğe ait üç önemli değişiklik meydana geliyor. Öncelikle vajende salgılanan sıvının miktarı azalıyor. İkinci olarak, vajenin yüzeyini oluşturan mukoza adı verilen doku inceliyor. Diğeri ise vajeni saran kaslarda görülen elastikiyet kaybıdır. Bunların tümüne atrofik değişiklikler deniliyor ve bu yaş grubunda sık görülen ağrılı cinsel birleşmeye neden oluyorlar.

Yaptığı açıklamada ağrılı cinsel ilişkinin tedavisinin mümkün ve kolay olduğunu kaydeden Doktor Meltem Çam, şöyle devam etti:

“Vajinal yolla kullanılacak ilaçlar sayesinde kadınlar yeniden sağlıklı bir vajene kavuşabilir ve cinsel olarak aktif kalmaları sağlanabilir. Bu amaçla kullanılabilecek ilaçların aynı zamanda idrar yolları enfeksiyonlarını önlediği ve bu yaş gurubunda sıklıkla gözlenen idrar kaçırma şikayetlerini de azalttığı gösterilmiştir.”

Bu dönemde rahatsızlık yaratacak bir başka durum da, vajen bölgesinde görülebilecek esneme ve doku sarkmaları olarak ortaya çıkıyor. Ancak bu sorun da vajenden yapılacak cerrahi müdahale ile çözülebiliyor. Kadınların bu sorunları gözünde büyütmemesini isteyen Dr. Çam, “Hem rahatsızlık veren, hem de estetik olarak problem yaratan bu gibi durumların kadınların yaşamları boyu katlanmak zorunda oldukları bir kader olmadığını” vurguladı.