Genel SağlıkHABERLER

BİBERE ZEHİR KOYDULAR

Baden-Württemberg Gıda Kontrol Dairesi’nin ilaç artıklarıyla ilgili kontrollerinin sonuçları açıklandı. Açıklamada Türkiye’den gelen yeşil biberlerden alınan örneklerde, böcek öldürme ilacı ile bitki ilacı artıkları tespit edildiği belirtildi. Tarımsal ilaç kalıntısı tartışmalarının ardından Türk üreticiler önlem almaya çalışıyor. Sebze Komisyoncuları Derneği ise sebze fiyatlarının yüzde 60-70’lere varan oranda düştüğünü açıkladı.

Almanya Baden-Württemberg Gıda Kontrol Dairesi, Türkiye’den gönderilen yeşil biberlerde, büyük oranda bitki ilacı artıkları tespit etti. Tarım Bakanlığı, Antalya’daki üreticilere ihraç edilen her türlü tarımsal ürünün analiz raporu alma zorunluluğunu getirdi. Bunun üzerine Antalya Ziraat Odası, üreticilerin ”Tamaron” adlı ilacı kullanmalarını yasakladı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Baden-Württemberg Gıda Kontrol Dairesi’nin ilaç artıklarıyla ilgili kontrollerin sonuçları açıklandı. Konunun, 16 Mart günü Gıda ve Kırsal Alan Bakanlığı’nca Stuttgart’a bildirildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: ”Türkiye’den gelen yeşil biberlerden alınan örneklerde, 15 örneğin 14’ünde Methamidophos adlı (böcek öldürme ilacı) bitki ilacı artıkları 0.04 mg./kg. ile 0.51 mg/kg oranında tespit edilmiştir. AB, sağlığın korunması çerçevesinde öngörülen önlemler nedeniyle Methamidophos etkin maddesi için 1 Ağustos 1999 tarihinden itibaren yeşil biberde sıfır tolerans (0,01 mg./kg.) tespit etmiştir.”

Açıklamada, Kırsal Alan Bakanlığı’nın bu nedenle, gıda kontrol makamlarına, Türkiye’den gönderilen her yeşil biber sevkıyatının incelenmesi için ithalatçıların ve toptancıların uyarılması konusunda talimat verildiği belirtilerek sakıncalı malın piyasadan çekilmesi gerektiği yönünde karar alındığı ifade edildi. Yazılı açıklamada, federal bakanlığın, Türkiye ve AB Komisyonu’yla temasa geçerek gelecekte ithal edilecek yeşil biberlerin Alman ve Avrupa kurallarına uymasının sağlamasının gerektiği belirtildi.

Almanya’ya gönderilen biberlerin büyük oranda yetiştirildiği Antalya’da ise üreticiler önlem almaya çalışıyor. Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Yönetim Kurulu sözcüsü Hasan Kıroğlu , üretici düzeyinde her türlü işlemin kayıt edilmesi zorunluluğu getirilmesini önerdi. Zirai ilaç bayii ve faydalı böcek üreticisi ziraat mühendisi Lütfi İnan da üreticilerin bir ziraat mühendisi ile sözleşmeli olarak çalışma zorunluluğunun getirilebileceğini belirtti. Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu ise analiz raporlarının geç alınmasının ihracatı olumsuz etkileyeceğini savunarak üyelerine özellikle ”Tamaron” adlı ilacı kullanmalarını yasakladıklarını söyledi. (Cumhuriyet Gazetesi)