Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞA ÇİNSEL KONULARDA YAŞINA UYGUN BİLGİ VERİLMELİ

Psikiyatrist Dr. Mustafa Güveli, ‘Çocuk, erişkinler gibi cinsel istek ve ilgi duymadığından bu korku yersizdir. Ayrıca biyolojik olarak da hormonlar tarafından uyarılmamaktadır. Çocuğun sorularına yol açan sadece bilgi edinme isteğidir’ dedi.

Güveli, çocukların 3 yaşından itibaren cinsel konularla ilgili sorular sormaya başladığını belirterek, ‘Bu son derece normal bir durumdur. Çocuğa üreme ve cinsellik hakkında bilgi vermeye en uygun kişiler anne ve babalardır. Ebeveynler çocukların bu sorularına olumsuz tepki göstermemeli, aksine sorularına merakını giderici ve doyurucu cevaplar vererek, çocuğu bu konuda aydınlatmalılar’ dedi.

Çevresini ve dış dünyayı yeni yeni tanımaya çalışan çocuğun, özellikle 3 yaş civarında aşırı meraklı olduğuna dikkat çeken Dr. Mustafa Güveli, ‘Bu yaşlarda cinsellikle ilgili yoğun bir merak başlar çocuklarda. Bu konu ile ilgili sürekli anne babaya sorular yöneltirler. Çocuğun cinsel içerikli sorularının temelinde cinsel duygular değil, onun üremeye yani bebeklerin nasıl dünyaya geldiklerine dair merakı yatar. Tıpkı gezegenlere, uzaya ve diğer günlük konulara duydukları ilgi gibidir. İlk sorular kendi bedeni, annenin bedeni ya da bir kardeşin dünyaya gelişi ile ilgilidir. Cinsel organların neden farklı olduğuna ilişkin soruları vardır’ diye konuştu. Dr. Güveli, bu beklenmedik sorular karşısında anne babanın gereksiz bir panik yaşadığını belirterek, ‘Aileler, açıklayıcı bilgi vermek yerine ‘daha sen çok küçüksün’ gibi kaçamak cevaplar vererek çocuğu başından savmak veya soruyu duymazlıktan gelerek cevapsız bırakmayı tercih eder. Oysa ebeveynlerin bu yaklaşımı çocuğun var olan merakını bir kat daha artırmaktan başka bir işe yaramaz. Sorularının cevabını alamayan çocuk, bu merakı gidermek için arkadaşlarının bedenlerini inceleyerek bir şeyler öğrenmeye çalışır’ şeklinde konuştu.

Çocukların cinsellik anlayışını erişkinlerin anlayışıyla karıştırmamak gerektiğine dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Mustafa Güveli, anne ve babaların, çocuklarının öğrendikleri bilgileri uygulamaya koyacakları endişesi taşıdığını söyledi. Bu düşüncenin, yetişkinlerin kendi düşüncelerini çocuklara yansıtması anlamına geldiğini ifade eden Güveli, ‘Çocuk, erişkinler gibi cinsel istek ve ilgi duymadığından bu korku yersizdir. Ayrıca biyolojik olarak da hormonlar tarafından uyarılmamaktadır. Çocuğun sorularına yol açan sadece bilgi edinme isteğidir’ dedi.

Dr. Mustafa Güveli, çocukların sorularını yanıtlarken onların yaşlarını da dikkate almak gerektiğini vurgulayarak, ‘Çocukların sorularına onların anlayabileceği bir ifade ile yanıt verilmeli. Bunun dışında asıl dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, gerçek dışı ifadelerden kaçınmaktır. Çocukların sıkça sorduğu bir sorudur; ‘bebekler nasıl gelir?’ Buna çok basit şekilde şöyle cevap verebiliriz: ‘Bebekler annenin karnında büyürler. Orada bebeklerin büyümesi için özel bir yuva vardır. Burada büyürler ve bir süre geçtikten sonra annenin döl yolundan dışarı çıkarlar.’ Bunun yerine ‘bebekler leylekler tarafından getirildi’ ya da ‘çarşıdan satın alındı’ gibi gerçek dışı ifadeler, çocuğun yanlış bilgilenmesine neden olacak ve bir müddet sonra bu cevabın doğru olmadığını anlayan çocuk, merakını gidermenin ve sorularına cevap bulmanın başka yollarını arayacaktır’ dedi.

‘Çocuğa cinsel konularda yaşına uygun bilgi vermek, ona basit trafik kurallarını öğretmek gibidir’ diyen Dr. Güveli, ‘Çocuğu bu bilgilerden uzak tutmak, ileride karşılaşacağı olaylara karşı savunmasız bırakacak ve yaşam boyu onun izlerini taşımasına neden olacaktır.’ şeklinde konuştu.