Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN AYI SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İDEAL

Ramazan ayı sigarayı bırakmak için de önemli bir fırsat. Bağımlıların dini motivasyonla birlikte ilk adımı atabileceklerini ve bir ay boyunca bu öldürücü alışkanlıktan uzak durmanın ardından sigarayı bırakabileceklerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, bağımlılara bu konuda yardımcı olabilecek bilgiler verdi.

Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir başlangıç olabilir mi?

Sigara bırakmak için Ramazan ayı iyi bir fırsat. Oruç tutulan süre içinde sigara içmek mümkün olmuyor, böylelikle kişiler günün büyük bölümünde sigaradan uzak kalabiliyorlar. Oruç tutmak, sigara tiryakileri için sigara bağımlılığından kurtulmayı denemek anlamında da önemli bir sınav olabilir. Hastalar, Ramazan ayında yoğun yaşanan dini motivasyonların desteği ile ilk adımı atabilir ve bir ay boyunca bu öldürücü alışkanlıktan uzak kalmayı deneyebilirler. Karar vermek ve uygulamaya geçmekle yolun yarısının kat edilebileceği unutulmamalı. Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaran bireylerin özgüvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler. Ortadoğu’da yapılan tıbbi çalışmalar, sigarayı bırakmayı düşünmeyen kişilerin bile Ramazan ayı boyunca sigaradan uzak kalarak bırakma motivasyonu kazandıklarını gösteriyor.

Oruç tutmak neden sigara tiryakileri için daha zordur?

Oruç tutan sigara tiryakilerinin gün içinde sürekli gergin, hoşgörüsüz, sinirli, mutsuz olmalarının, konsantrasyon güçlüğü çekmelerinin en önemli sebebi nikotin yoksunluğudur. Diğer yandan kan şekerinin düşmesi, kahve gibi kafein içeren maddelerden yoksun kalınması da bu gerginliği artırır ve şiddetli başağrılarına sebep olabilir.

Oruçluyken tüm gün sigara içilmemesinin ardından aniden sigara içilmeye başlanması vücuda nasıl bir etki eder?

Bir kişi tüm günü sigaradan uzak geçirdikten sonra açılan iftarla birlikte ‘’özgürlüğüne kavuşunca’’ tüm açlığına rağmen yemekten bile önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabilir ve üst üste sigara yakıp nikotin açlığını gidermeye çalışabilir. Bu durum kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski önemli düzeyde artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir.

İlk haftanın sonunda damak tadı yerine gelir!

Gün boyu sigara içmemenin vücuda faydası olur mu?

Sigaranın içerdiği sayısı 4000’in üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalmak vücudumuzun temizlenmesi için çok faydalı. İlk 24 saatte kan basıncı ve kalp atım hızı bazal düzeylere geri döner, ilk haftanın sonundan itibaren damak tadımız yerine gelir ve nefesimiz rahatlar.

Sigara bırakılması halinde vücudun nikotin eksikliğini farketmesi ne kadar sürer?

Hastanın nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde hasta sigara arayışına girer. Bu istek sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artar ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlar.

Sigara bağımlılarına iftardan sonra sigara içmemeleri için ne önerirsiniz?

Sigarayı hazırlıksız birden bire kesmek son derece güçtür. Bu nedenle Ramazan ayına birkaç hafta kala sigara ve kahve tüketiminin azaltılması yemek düzeni ayarlanarak vücudun oruca hazırlanması gerekiyor. Ramazan başlar başlamaz sigarayı bırakma kararlılığı gösterilmeli ve çevreye bu karar açıklanarak sosyal destek alınmalıdır.

Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmasının bu süreçte katkısı oluyor. Örneğin kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilerin bu dönemde kahve yerine ıhlamur, meyve çayı içmesi öneriliyor. İftardan sonra, ciddi sigara arayışı içindeki hastalar için doktor kontrolünde nikotin replasmanı kullanması önerilebilir.

Bağımlılar bu alışkanlıktan vazgeçemiyorlarsa en azından zararı en aza indirmek için yapabilecekleri bir şey var mı?

Sigara binlerce kanserojen ve zararlı maddeler içeren ve bağımlılık yaratan bir maddedir. Hiç tartışmasız sloganımız şu olmalı: SİGARAYA BAŞLAMAMALI, bir hata yapıp başlanmışsa da ACİLEN BIRAKILMALIDIR. Sigarayı azaltarak bırakma denemeleri genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Her insan yeterince isterse, doğru motivasyonlarla sigaradan kurtulabilir. Bu konuda değişik tedavi yöntemleri de mevcuttur. Sigara içip de zarar görmemek mümkün değildir.