Genel SağlıkHABERLER

GÖZ BOZUKLUĞU OKUL BAŞARISINI AZALTABİLİR!

Okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce muayene edilmeleri, geç kalınmadan göz problemini tespit edebilmek ve de okulda göz problemlerine bağlı öğrenme güçlüğünü önlemek açısından çok önemlidir. Dünya Göz Hastaneleri’nden Prof. Dr. Hayati Tolun okul öncesi çocuk göz sağlığı hakkında bilgi verdi.

DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ

Pek çok göz problemi erken yaşlarda başladığından çocukların belli zamanlarda gözleri kontrolden geçirilmelidir. Çocukta bir problem görülmese bile 2 yılda bir göz muayenesi yapılması uygundur.

Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Hayati Tolun :” Okulda çocuğun başarısı derse ve ödevlerine olan katılımıyla yakından ilgilidir. Çocuk derse iyi konsantre olabilmeli ve akşam da eve geldiğinde ödevlerini anlayarak yapabilmelidir. Gözdeki kırma kusuru çocukta gözde ve başında ağrıya yol açabileceği gibi satır atlama, konsantre olamama gibi bir takım problemler de yaratabilir. Çocuk derste çabuk yorulabilir, tahtayı görmede zorlanabilir; evde ders çalışırken çabuk sıkılır, uykusu gelir. Belli bir numaranın üstündeki kırma kusuru gözde tembelliğe neden olabilir. Ayrıca iki göz arasındaki numara farkı, daha yüksek numaralı olan gözde tembelliğe neden olabilir. Göz tembelliği tedavisi ancak 9 -10 yaşına kadar mümkün olan önemli bir göz problemidir. Tembellik tedavisinde ne kadar geç kalınırsa sonuç o kadar başarısız olur. Bu yüzden, çocukların hiçbir problem gözlenmese bile ilk 2 yaşında göz muayenesi olmaları oldukça önemlidir.

Çocuklarda en çok görülen göz bozuklukları düzeltilmemiş kırma kusurları ve şaşılıktır.

Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi durumudur. Şaşılık tek gözde ise o gözde tembellik riski vardır. Çocukluk yaşı kaymalarında neden çoğu zaman kırma kusurudur, bu nedenle kaymanın gözlenmesi durumunda mutlaka göz muayenesi gereklidir. Kayan gözün tembelleşmemesi için kaymanın en erken yaşta gözlükle veya ameliyatla tedavi edilmesi önemlidir. Kayma düzeltilse bile tembellik için kapatma tedavisi uygulamak gerekebilir. 9 -10 yaşına kadar tedavi edilmeyen tembelliğin ileri yaşlarda tedavisi zordur ve çoğu zaman ise hiç mümkün olmamaktadır.

Şaşılıkların sebeplerinden biri de göz kaslarına gelen sinirlerinin felcidir. Bu felçler bazen doğuştan, bazen de travma veya ateşli hastalıklar sonucu ortaya çıkabilirler.

Prof. Dr. Tolun, çocukların göz sağlığını korumak için ailelere düşen görevleri de anlattı.

Çocuk televizyon seyrederken, sesi çok kısık olmadığı halde televizyona çok yaklaşıyorsa, bir gözünü devamlı kaşıyorsa, kırpıştırıyorsa veya çocukta göz sulanması meydana geliyorsa, o zaman ailenin dikkatli olması gerekiyor. Göz hastalıkları ile ilgili diğer belirtiler ise şöyle, bazen kirpiklerde kepeklenme olabilir, bunlar da küçük kırılma kusurları, astigmatlarda ve hipermetrop çocuklarda olur. Bunun haricinde çocuk, tahtadaki yazıyı görmüyorsa, yanındaki arkadaşı ne yazıyor diye bakıyorsa, sınıfta çok göz kırpıyorsa ya da görmek için ayağa kalkıyorsa yine ebeveynler çok dikkatli olmalıdır.

ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

* Göz kayması,
* Göz kapağı düşüklüğü Göz yaşarması
* Çapaklanma
* Şişlik
* Bir gözü kapayarak bakma
* Çok yakından okuma
* TV’yi yakından izleme
* Gözlerini kısarak bakma
* Okuduğu yeri kaçırma
* Okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma
* Düşük performans
* Baş ağrısı
* Sakarca davranış,
* Dalgınlık
* Başı bir yana eğerek bakma
* Sık sık gözleri kaşıma
* Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama
* Ailede gözlük kullananlar veya göz hastalığı bulunması durumlarında çocukta göz hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir.