Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZ HASTANEYE Mİ YATACAK?

Doğduğu andan itibaren her anne-baba çocuğunun sağlığı için elinden geleni yapar. Ancak her şey yolunda giderken dahi, herhangi bir sorun nedeniyle, birkaç gününüzü hastanede geçirmeniz gerekebilir. Bütün aile üyeleri için hastanede geçirilen günler zor ve sıkıcıdır ama bu zaman diliminin özellikle çocuğun kişiliğinde olumsuz izler bırakmaması için yapmanız gerekenler var. Pedagog Güzide Soyak hastane günlerini her iki tarafın da rahat geçirmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Çocuğunun hastaneye yatacağını öğrenen aile endişelenir. Öncelikle ailenin bu endişeden kurtulmasının yolu nedir?

Anne-baba-bebek ilişkisi hamilelik sürecinde başlar. Bebek daha doğmadan anne babası onun neye gereksinimi olacağını düşünmeye başlar. Minik yatağı, sevimli patikleri alınır. Amaç onun mutlu olabileceği bir ortam oluşturmaktır. Dolayısıyla çocuğunun hastaneye yatacağını öğrenen aile endişelenir. Ancak ailenin endişelerini gidermenin, çocuk açısından çok büyük önemi vardır. Yapılacak uygulamanın bütün aşamaları aile tarafından araştırılmalı ve tam bilgi sahibi olunmalıdır. Endişeleri yoğun olan anne bu endişeyi çocuğuna da yansıtacaktır. Bu durum baş edilemeyecek kadar yoğun yaşanıyorsa profesyonel yardım alınması önerilir.

Hastaneye yatacaksınız!

Derken bir anda “hastaneye yatırmanız gerekiyor” denir. Bu, tüm aile için zor bir andır. Ebeveyn yetersizlik, çaresizlik içindedir. Pek çok yetişkin için bile hastane ve doktor kaygı vericiyken bebek bunu nasıl yaşar?

Doktor, çocuk ve ebeveyn kaotik bir sürece girebilir. Ortak amaçları iyileşmektir, beklentileri ise farklıdır. Çocuk, anne babasının onu doktorun elinden kurtarmasını ister; ebeveyn bebeğinin iyileşmesi için ne gerekirse yapılmasını; doktorlar ise tedaviyi uygulayabilmek için bebeğin sakinleştirilmesini ister.

Çocuğa hastaneye yatacağı ne zaman ve nasıl söylenmelidir? Her yaş grubu için bu açıklama aynı mıdır?

Hastaneye yatmadan bir gün önce söylenmeli ve yaşamış olduğu sağlık ile ilgili sorunu doktorların daha yakından takip etmesi gerektiği anlatılmalıdır. 2 yaşından itibaren ise hastanede neden kalması gerektiği bu süre içinde nasıl bir tedavi göreceği ve faydaları anlatılabilir.

Hastalığının detayları hakkında bilgi verilmeli midir?

Hastalığın detaylarını biliyor olmak, tedavi yöntemleri, bunların neden gerekli olduğu ve iyileşmek için gerekli olan ortalama süreyi biliyor olmak çocuk için daha anlamlı bir bilgidir.

Eğer ameliyat olacaksa, bu durum önceden çocuğa açıklanmalı mıdır?

Ameliyat çocukların tamamiyle yabancı olduğu bir süreçtir. Ameliyattan bir gün önce yapılacak olan müdahaleyi doktorunun da yardımıyla anlatmak gerekir. Bu süre içerisinde kendisine verilen ilaçlar ile uyumasının sağlanacağını, bu işlem sırasında canının yanmayacağını, ameliyat bitene kadar anne ve babanın onu beklediğini söylemek gerekir. Ameliyathane ortamında kullanılan bone, ameliyat gömleği gibi ürünler çocuğa tanıtılmalı ama ameliyatın bütün detayları anlatılmamalıdır. Unutulmamalı ki anne ve babanın kaygısı ne kadar düşükse çocuk bu süreci o kadar rahat kabul edecektir.

Hastane ortamında yaşananlar çocuğun kişiliğinde kalıcı izler bırakabilmektedir. Peki bu hastane sürecini hırpalanmadan geçirmek mümkün müdür?

Evet. Bu konuda uzman olan bir psikolog yardımıyla “çocuk, doktor, ebeveyn” üçgeninde uyumlu bir ekip oluşturulur. Araştırmalar bu desteği alan çocukların tedaviye direnmediğini ve daha hızlı cevap verdiğini gösteriyor.

Çocuğun hastanede yatmayı ve ameliyatı bir ceza olarak algılamaması için neler yapılmalıdır?

Ebeveyn hastane sürecinde yapılacakları ayrıntılı olarak öğrenmelidir. Çocuğunu kişilik özelliklerine ve bulunduğu gelişim düzeyine göre bilgilendirmelidir. Çocuğa kendisine uygulanacak olan tedavi ve bunun gerekliliği net olarak anlatılmalıdır. Böylece etkin bir tedavi sürecine girilir. Böylece çocuk, bu deneyimden, doktor ve hastane korkusu gibi olumsuzluklar yaşamadan daha da güçlenerek çıkar.

VKV Amerikan Hastanesi
Pediatri Bölümü
Pedagog Güzide Soyak