Genel SağlıkHABERLER

HERŞEY DAHİL SİSTEMİ MİDENİZİ BOZMASIN

Hava sıcak ve nemli. Kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsunuz. Özellikle yemek sonraları sıkıntınız artıyor, midede ağrı, yanma, karında şişkinlik-rahatsızlık ve kabızlık sorunu yaşıyorsanız, yaz döneminde beslenme ve yaşam biçiminize daha fazla dikkat etmelisiniz.

Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, sıcak havalarda yemek yerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Tatil köylerinde aşırı yemekten kaçının

Güzel bir oteldesiniz. Açık büfe yemekler, çeşit çeşit tatlılar… Hava sıcak, güneşe maruz kaldınız ve ağır bir yemek sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsunuz. Yaşayabileceğiniz sindirim sorunları bir yana bir de tatili dönüşü fark edeceğiniz yeni kilolar var.

İşte hem tatil köyünün tadını çıkarıp hem de sağlıklı ve formda kalmak için 10 temel öneri:

Sabah kahvaltı öncesi bir bardak ılık su için.

Kahvaltıda yağlı hamur işleri ve tatlılar yerine ekmek, peynir, zeytin, domates gibi klasik bir Tük kahvaltısını tercih edin.

Öğlen yemeğinin hafif olmasına özen gösterin. Zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, yoğurt veya cacık uygun yiyeceklerdir.

Akşam yemeğine bir kase çorba ile başlayın. Çorba size sıvı ve elektrolit desteği sağlar, midenizi rahatlatır, hazmınızı kolaylaştırır ve de daha kolay doyarsınız.

Açık büfeyi önce şöyle bir gezin, yiyeceğiniz yemekleri seçin, böylece gördüğünüz her şeyi arka arkaya tabağınıza doldurmamış olursunuz.

Bir öğünde birbirinden farklı pek çok şeyi tüketmeye çalışmayın. Örneğin hem kızartma hem makarna hem de hamur tatlılarını aynı öğün için planlamayın. Gözünüz kızartmalarda ise bunu yoğurt ve ekmekle tamamlamayı deneyin.

Madem tatil köyüne geldiniz, sadece yemek yiyip dinlenmeyin, serin saatlerde olmak kaydı ile bol bol yüzün ve yürüyüş yapın. Böylece hem kalori harcarsınız, hem metabolizmanız hızlanır, hem de vücudunuz forma girer.

Gün içinde bol su için. Öğün aralarında meyve yemeyi unutmayın. Ayran, su ve tuz ihtiyacınızı karşılayan ve tok tutan sağlıklı bir içecektir. Asitli ve konsantre hazır içecekleri en aza indirin.

Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın.

Akşam yatana kadar sürekli atıştırmaktan kaçının.

Sık aralıklarla ve bol su tüketilmeli

Yaz aylarında sıcak ve nem nedeni ile su ve tuz kaybı daha fazladır. Gün içinde sık aralıklarla ve günde 2-3 litre su tüketilmesi su kaybını yerine koyarak, daha zinde hissetmeye yardımcı olur. Sıvı olarak, çay, kahve, hazır meyve suları ve gazlı içecekler su kaybını arttırdıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını kolaylaştırdıkları için sınırlı miktarlarda alınmalıdır.

Öğünlere dikkat

Sıcak havada sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde beslenme mide ve bağırsak problemlerinin kontrolünde yararlıdır. Öğünlerde haşlama ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi, kızartma, baharatlı yiyecekler ve hamur işlerinin azaltılması gereklidir. Taze meyve ve sebzeler vitamin ve mineral içerikleri ile daha sağlıklı ve dinamik hissetmenizi sağlar.

Yürüyüş Sindirim Sistemini Çalıştırır

Yaz döneminde sıvı kaybı ile birlikte kabızlık şikayetlerinde de artış olur. Bol sıvı alınması, sık aralıklarla düzenli beslenme, meyve ve zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketilmesi temel önlemlerdir. Havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde açık havada yapılan yarım saatlik tempolu yürüyüş de sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.