Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK ELÇİLERİ AFGANİSTAN’IN YARALARINI SARDI

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği’nin, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi desteğiyle Afganistan’daki ihtiyaç sahiplerine genel sağlık hizmeti vermeyi amaçlayarak düzenlediği sağlık projesi başarıyla tamamlandı.

VKV Amerikan Hastanesi’nden dokuz personelin katılımıyla Afganistan’a düzenlenen sağlık projesi sona erdi. 11 günlük sağlık projesinde, 800’ü çocuk olmak üzere, 1500 kişi muayene edildi. Kabil, Vardak, Mezar-ı Şerif ve Şibirgan şehirlerindeki çeşitli hastanelerde, sağlık ocaklarında ve kırsal kesimde olabildiğince çok hastaya ulaşmaya çalışan uzmanlar, taramalar dışında üç ameliyat ve dört ufak cerrahi müdahale yaptı. 405 kilogramı tıbbi malzeme olmak üzere, 725 kilogram yardım malzemesi ile gittikleri Afganistan’da artık dünyada pek sık rastlanmayan hastalıklarla karşılaştıklarını belirten uzmanlar, ‘Şark Çıbanı’ olarak bilinen Leishmania hastalığının hemen hemen herkeste olduğunu vurguluyor. Çocuklarda daha çok bit, uyuz, cilt enfeksiyonları, kellik, kıl kurdu, tenya, mantar, ishal, hepatit A ve B, tüberküloz menenjit, toxoplasmosis, havadaki toz nedeni ile bronşit, beslenme bozukluğuna bağlı büyüme ve gelişme geriliği ve konjenital kalp hastalıklarına, büyük olasılıkla kurak iklim ve kısıtlı su kaynakları nedeni ile çok fazla böbrek taşına rastladıklarını söyleyen uzmanlar, hastanelerin çoğunda yoğun bakıma ihtiyacı olan hastaların bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon riski taşıyan hastalarla aynı ortamda kaldıklarını, hastane ve ameliyathanelerde hijyen şartlarının iyileştirilmesi, alt yapının düzeltilmesi, had safhada olan araç ve gereç ihtiyacının karşılanması gerektiğini iletiyor. Laboratuvar, röntgen gibi tetkik imkanlarının fevkalade kısıtlı olduğuna, pek çok ameliyatın malzeme eksikliği ve eğitilmiş eleman yetersizliği nedeni ile yapılamadığına, basit müdaheleler yapılamadığı için doğum sırasında anne ölümlerinin çok fazla olduğuna dikkat çeken ekip Afganistan’da sağlık konusunda çok acil yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ekipte yer alan Odyoloji Uzmanı Ayşen Erdil, Afganistan’da yaşadıklarını şu cümlelerle ifade ediyor: “Afganistan’da bulunduğumuz süreçte Afgan halkının sağlığı ile yakından ilgilendik ve gördük ki TİKA desteği ile farklı bölgelerde hastane ve sağlık ocakları açılmış. Tarihimizde çok özel ilişkilerimizin olduğu bu ülkenin zor günlerinde Türkiye onlara destek olmaya çalışıyor ancak altyapı yetersizliği ile gerekli hijyenin sağlanamaması ve yönetimdeki aksaklıklar bu kurumların da yeterli hizmet vermesini engellemekte. Afganistan’da bulunduğumuz süreçte artık dünyada yok olmaya başlamış bazı hastalıklarla karşılaştık. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde sağlık hizmetlerini karşılamaya çalıştık. Kabil’de özellikle kadınların derin bir elem içinde olduğunu gördük. Neşeli tek bir kadın çehresi yok zihnimde. 33 yaşında ve 16 doğum yapmış bir kadın muayene ettik. Çocuklar ise gözümüzün önünden hiç gitmiyor. Dağıttığımız yüzlerce oyuncak, ayakkabı, bisküvi, çikolata onları güldüremedi. Muayene olurken, iğne vurulurken ağlamadılar. Kabilin çocukları yetişkinlere küsmüş. Bizi çok etkileyen bir başka şey ise doktor olmaktan çok, Türk olduğumuz için gördüğümüz ilgi ve sevgi oldu. Kuzeyde Mezar – ı Şerif e Şibirgan’da bu sevgi daha fazla hissediliyor ve dile getiriliyordu. Konuştukları Türkçe’yi anlayabiliyorduk. Kureyşi Kabilesi Başkanı’nın söylediklerini de unutamıyoruz; “Bugün karnımız tok olmayabilir ama ziyanı yok, sizin albayrağınız dalgalandıkça bizim başımız dik” sözleri ile karşıladı bizi. O coğrafyada Amerikalı, Avrupalı olmak değil, Türk olmak önemli. Bunu açıkça gördük. Bu bizim için çok etkileyiciydi. STK yardımlarının uluslararası değerlendirmeler sistemi ölçülerinde bizim Afganistan’a götürdüğümüz yardımın toplamı da 147.582 USD’dir.”