Genel SağlıkHABERLER

İSHAL BEBEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, ishalin bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğun belirterek, “Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bebek ölümüyle sonuçlanan bu rahatsızlığı ciddiye almak gerekir” dedi.

Vücuttan aşırı su ve mineral kaybına neden olan ishalin sulu dışkı ve kusma gibi temel belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken Uzman Dr. Asuman Akça, “Bu durum da sıvı kaybına sebep olur. Bu noktada yapılması gereken, kaybedilen sıvı miktarını yeniden kazanmak için çocuğa bol miktarda sıvı verilmeli” şeklinde konuştu. Akça, anne sütünün bebeği ishale karşı koruyacağını belirterek, “Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey, daha sık emzirmektir. İshal olan bebeğinizi, az az ve sık sık besleyiniz. Bebeğinizin ishali bitip sağlığı normale dönünce eski gıdalarına başlayabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Dr. Akça, ishalin kısa bir süre içinde iyileşeceğini söyledi. İhtiyaca uygun kaliteli besinler ve özenli bir bakım ile bebeğin sağlığının düzelebileceğini ifade eden Akça, “İshal riskine karşı, hijyene önem vermek gerekir. Bebeğin beslenmesinde kullanılan araç-gerecin mutlaka hijyenik kurallara uygun olarak muhafaza edilmesi önemli etkenlerden biridir. Bebeğin maması hazırlanmadan ve bebeği beslemeden önce eller iyice yıkanmalıdır. Bebeğin besinini hazırlarken, kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanmayı da ihmal etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

Doktora danışmadan bebeğe ilaç vermeyin uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, “Üç gün geçmesine rağmen bebekte hala ishal sorunu devam ediyorsa ve buna ek olarak bebekte aşırı susama, sık olarak sulu dışkılama, gözlerde çökme, ateş, iştah kaybı, dışkıda kan olması, gibi belirtiler görülüyorsa, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır” dedi