Genel SağlıkHABERLER

HAREKETLİ YAZ GÜNLERİNDE ENERJİNİZİ SÜTTEN ALIN

Hayatın her döneminde süt içmek için çok sayıda nedenimiz var. Sütün besin değeri, benzersiz bir kalsiyum kaynağı olması, büyüme ve kemik gelişimi üzerindeki olumlu etkileri bunların başında geliyor. Sıcak yaz günlerinde ise süt içmek için nedenlerimiz de artıyor. Her gün içilen iki bardak süt vücudun sıvı gereksiniminin önemli bir kısmını karşılıyor. Sütün içindeki laktoz (süt şekeri) ve süt yağı ise vücuda enerji veriyor. Sıcak yaz günlerine düzenli süt içerek zindeliğinizi koruyabilir, sağlıklı kalabilirsiniz.

Sıcak yaz günleri geldi. Aynı zamanda beslenmemize daha fazla dikkat etmemiz gereken bir mevsime böylelikle girmiş olduk. Sıcak havalarda vücudun su gereksinimi artıyor, zindeliğimizi korumak için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Süt içmek, yaz aylarında da sağlıklı ve zinde kalmanın en pratik ve etkili yollarından biri.

Sütün yüzde 90’ı sudan oluşuyor. Bu nedenle vücudun su ihtiyacının bir bölümünün karşılanmasını sağlıyor. Sütün diğer birçok içecekten farkı içerdiği besin öğelerinin çeşitli ve zengin olması. Her gün 2 bardak süt içerek sıvı ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanabiliyor. Süt, içeriğinde 40’tan fazla besin öğesini bulunduran, aynı zamanda yüksek su miktarıyla sıvı almayı zevkli hale getiren bir içecek olma özelliği taşıyor.

Sütün bileşimi besleme, iklim, hayvanın türü ve ırkı, hastalıklar, mevsim, laktasyon dönemi ve çevre faktörlerine göre değişebilmekle beraber %5 karbonhidrat (süt şekeri laktoz), %3.3 protein, %3.5 yağ, %87.3 su, %0.35 vitamin, %0.75 oranında mineralden oluşuyor.

Yaşamak için gerekli olan enerjinin karşılanmasına laktoz önemli katkıda bulunuyor. Beyin ve sinir hücrelerinin oluşumu için gerekiyor. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasında ve zararlı bakterilerin yok edilmesinde dolaylı olarak rol oynuyor.

Her mevsim, her gün düzenli süt içmek gerek

Süt, ideal bir besin kompozisyonu sunması itibari ile beslenme düzenimizden eksik etmememiz gereken bir gıda maddesi. Yılın her döneminde sütün içerdiği tüm besin öğelerine ihtiyaç duyuyoruz.

Süt yağı, doymuş ve doymamış yağ asitlerini ideal oranda içerdiği için sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. Bir bardak (200 ml) sütte 24 mg kolesterol bulunuyor. Bir tür yağa benzeyen kolesterolün günlük en az 200 mg alınması gerekiyor. Aksi halde karaciğer daha fazla kolesterol üretiyor. Bu durumda kalp damar hastalıkları riski artıyor.

Süt proteinlerinin biyoyararlılığı yüksek olduğu için bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan diğer proteinlere göre vücut tarafından daha kolay kullanılıyor. Proteinler amino asitlerden oluşuyor. 23 çeşit elzem (vücutta sentezlenemeyen, besinlerle alınması zorunlu olan) amino asit bulunuyor. Süt proteini elzem amino asitlerin hemen hemen tümünü içerdiği için büyük önem taşıyor.

Yetişkinler günde en az 800 mg kalsiyuma gereksinim duyuyor. Çocukluk, ergenlik, gebelik ve emzirme döneminde kalsiyum gereksinimi 1200 mg.1 bardak sütte 240 mg kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt kalsiyumunun tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor. Bu özelliği ile süt osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesi hastalığının önlenmesinde etkili rol üstleniyor.

Süt, sağlıklı beslenmek için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hemen hepsini içeriyor. Bazı vitaminlerde. Günlük ihtiyacımızın sadece bir kısımını karşılasa da, örneğin Riboflavinin (B2 VİTAMİNİ) en zengin kaynağı. Beyin ve zeka gelişiminde çok önemli rolü olan B2 vitamini eksikliğinde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bağışıklık sisteminin korunmasında sütte bulunan vitaminlerin önemli rolü bulunuyor.

Sağlık için ambalajlı süt için

Sağlık için mutlaka açıkta satılan süt yerine, sağlıklı ambalajda satılan sütü tercih etmek gerekiyor. Tetra Pak’ın 1961 yılında tüm dünyaya tanıttığı aseptik ambalajlama ve UHT işleme teknolojisi, halen sütün milyarlarca insana sağlıklı ve güvenli şekilde ulaşmasını sağlıyor.

UHT Uzun Ömürlü süt, tamamen kapalı ortamda ışık ve hava gibi dış etkenlerle teması önleyen aseptik ambalajlara dolduruluyor. Aseptik ambalaj içindeki ürünü hava, ışık gibi tüm dış etkenlere karşı koruyor. İçinde katkı maddesi bulunmayan uzun ömürlü süt ambalajı açılmadığı taktirde ilk günkü tazeliğini oda sıcaklığında 4 ay koruyor.

Ambalajlı süt tüketmek, sıcak yaz günlerinde daha da önem kazanıyor. Isınan havanın etkisi ile açıkta satılan sütlerde daha hızlı bozulma meydana gelebiliyor. Açık sütlerin içerdiği çok sayıda zararlı mikroorganizmanın yanı sıra, sıcak havanın yarattığı bozulma riskinden korunmak için en güvenilir yolu, sütü sağlıklı ambalajda tüketmek oluşturuyor.