Genel SağlıkHABERLER

CHECK UP HAYAT KURTARIR

Ataşehir Memorial Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Şahin Şimşek, “Check up yaptırmanın önemi” hakkında bilgi verdi.

Check up, sağlıklı erişkinlerin genel vücut durumlarını öğrenmeleri için gerekli olan; hastayken değil sağlıklıyken uygulanması gereken bir programdır. Kişi herhangi bir rahatsızlığı olduğunda zaten hekime başvuracak gerekli incelemeleri yaptıracaktır. Önemli olan, belirgin bir rahatsızlık oluşmadan önce birtakım şeylerin önlemini alabilmektir.

Check up programları sayesinde genetik mirasımızı kontrol altında tutmak mümkün olabilir

Herkesin anne babasından aldığı genetik bir miras vardır. Kiminin ailesinde şeker, bazılarında tansiyon, kimisinde kanser ya da kalp problemleri mevcuttur. Örneğin ailesinde kalp hastalığı olan ve hiçbir şikayeti olmayan bir kişi ele alındığında; Bu kişide check-up programı sırasında kan yağlarında yükseklik tespit edildiğinde diyet öneriliyor, gerekirse ilaç başlanıyor. Hiçbir şikayeti olmayan bu hasta check-up yaptırmasaydı ve kan yağlarında yükseklik tespit edilip, bu risk faktörü ortadan kaldırılmasaydı belki de iki sene sonra kalp hastası olacaktı. Yine hiçbir şikayeti olmayan bir bayanı düşünün. Check up programına dahil oluyor ve yapılan kadın-doğum muayenesi ve alınan “vaginal smear” neticesinde başlangıç aşamasındaki bir rahim ağzı kanseri tespit edilebiliyor. Yine sadece zaman zaman baş ağrısı şikayeti olan bir hastada esas problemin yüksek tansiyon olduğu tespit edilip ilaç başlanıyor ve hasta muhtemel bir beyin kanamasından kurtulmuş olabiliyor. Özellikle ailelerinde kanser görülen kişilerin düzenli check-up yaptırmaları birçok kanserin erkenden tanınmasına yol açmaktadır. Kısacası check-up her insanın belirli aralıklarla kendisine yaptırması gereken bir programdır. Üzerinde durulmayan basit şikayetlerin nedenini öğrenmede, aileden geçen genetik birtakım hastalıkların kontrolünde, erken teşhiste hekime yardımcıdır. Her şey tamamen normal çıktığında da hastaya çok yardımcıdır. Çünkü elinde bir belge olarak bulunur ve ilerde hasta herhangi bir şikayetle herhangi bir tetkik yaptırdığında hekime karşılaştırma imkanı sağlar.

Otomobilinize gösterdiğiniz özenden fazlasını hak ediyorsunuz

Arabalarımızın bile belirli km’ lerde bakımları yapılıyor, kendimize de en azından arabalarımıza gösterdiğimiz kadar özen göstermeliyiz. Peki check up kaç yaşından itibaren yapılmalıdır? Kaç yılda bir tekrarlanmalıdır?” Pek çoğumuz bu soruların yanıtlarını gerçekten bilmiyoruz. 35 yaşından önce herkesin en az bir kez check-up yaptırması önerilmektedir. İdeal olan, her şey yolunda gittiği müddetçe 35 yaşından sonra senede bir kez tekrarlamaktır. Genelde hastaların izlediği yol, herhangi bir hastaneye başvurup, “check up yaptırmak istiyorum” demek, ücreti öğrenmek ve kendisine en uygun gelen yerde bunu yaptırmak. Ancak ne yazık ki bu oldukça yanlış bir yöntemdir. Check up yaptırmayı düşünen kişinin öncelikle doktorla görüşmesi ve kendisine en uygun olan check up programını belirlemesi gerekir. Çok çeşitli ve içerikleri birbirinden çok farklı check-up programları mevcuttur. Hastanın yaşına, cinsiyetine, taşıdığı risklere göre değişen testlerden oluşan kişiye özel checkup programı uygulanmalıdır. Hastanelerdeki programların içerikleri birbirinden çok farklı olabiliyor. Doğru ve tatmin edici bir sonuç için doğru bir programın uygulanması gerekir.

Check up çok fazla zaman gerektirmez, maddi bir külfet ve acı vermez

Genelde check up için fazla bir zaman ayırmaya gerek yoktur. Sabah aç karnına gelmek yeterli olur. Acı verici hiçbir işlemde yapılmaz. Yapılacak olan kan tetkikleri için bir kez damardan kan alınır, idrar ve gaita örneği istenir. Birtakım basit radyolojik incelemeler ( akciğer grafisi, ultrasonografi gibi) yapılır. Ancak bazı hastalara yaşlarından ya da taşıdıkları risklerden ötürü ayrıntılı check-up önerilebilir. Sadece bu şekilde ayrıntılı kontrolden geçecek hastalar bir gün hastanede tutularak endoskopik incelemeleri yapılabilmektedir. Ama genelde 2-3 saat içinde tüm incelemeler sonuçlanır. Check up ücretleri uygulanan programa dolayısıyla hastaya yapılan incelemelere göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak büyük bir maddi yük getirmez.