Genel SağlıkHABERLER

12. ULUSLARARASI KLİNİK SESBİLİM VE DİLBİLİM KONGRESİ İSTANBUL’DA…

Anadolu Üniversitesi, Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) tarafından organize edilen 12. Uluslararası Klinik Sesbilim ve Dilbilim Kongresi, 25-28 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek.

12. Uluslararası Klinik Sesbilim ve Dilbilim Kongresi, International Clinical Phonetics and Linguistics Association (ICPLA) (Uluslararası Klinik Sesbilim ve Dilbilim Derneği) ile birlikte düzenleniyor. ICPLA kongreleri iki yılda bir dünyanın değişik ülkelerinde -Almanya, İngiltere, Hollanda, Amerika’nın farklı eyaletleri, Hong-Kong ve Hırvatistan’da- gerçekleştirildi. Ülkemizde ilk kez yapılacak olan Kongre, 2006’da Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde gerçekleşen Kongrenin Genel Kurulu’nda 2008 toplantısı için Avustralya’nın Brisbane kenti ile yarışarak seçimi kazandı.

Kongre’de çocuklarda ve yetişkinlerde normal ve patolojik konuşma, ses, dil algılama, üretim, bilişsel işlemleme süreçleri, ses analiz yöntemleri, diller-arası ve iki-çok-dillilerdeki sorunlar; iletişim ve konuşmayı destekleyici teknolojik araçların geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede araştırmacıların konuşmaları, sunumları tartışmalar yer alıyor. Projenin bilimsel içerik çalışmaları konunun uzmanı uluslararası ve ulusal bir yürütme kurulu tarafından yürütülüyor. Kongreye katılacak ICPLA üyesi olan ülkeler arasında tüm Avrupa Birliği üye ülkeleri, Avustralya, Japonya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri bulunuyor ve yurt dışından 300, yurt içinden 200 olmak üzere, toplamda 500 katılımın olması bekleniyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde ve dünyada dil ve konuşma bozukluk oranının %3,5 olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle Avrupa Birliği sürecinde olan Türkiye’de, dil ve konuşma bozuklukları alanına dil-konuşma terapisti yetiştirilmesi en önemli konulardan birisi haline geldi. Sorunlu bireylere nitelikli hizmet götürebilme etkili araştırma altyapıları olan terapi yöntemleri ile mümkün oluyor. Ülkemize yeni yetişmekte olan terapistlerin ve bu eğitimi veren akademisyenlerin son yenilikleri ve yöntemleri dünyanın dört bir yanından gelerek, 175 konuk bilim adamından doğrudan öğrenmeleri, ülkemize uyarlamaları umuluyor.

Kongre için; www.icpla2008.org
Anadolu Üniversitesi-DİLKOM; www.dilkom.anadolu.edu.tr