Genel SağlıkHABERLER

SIK GEBELİK ZARARLI

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Dr. Mehmet Rıfat Köse Sağlık Bakanlığı’nca tüm Türkiye’de başlatılan “Anne ve Çocuk Ölümlerini Önleme Projesi” kapsamında düzenlenen etkinliklerde, Türkiye’de, doğum yaşının 20-35 yaş arasına çekilmesi ve kısa aralıklarla yapılan doğumların uzun aralıklara yayılması halinde anne ve çocuk ölümlerinin daha az olacağını belirterek şunları kaydetti: “Kısa aralıklarla yapılan doğumlar, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokuyor. Doğu ve Güneydoğu’da anneler hayatları boyunca ortalama 8 defa gebe kalıyorlar. Bunların 7 tanesini ancak doğurabiliyorlar. Doğan bebeklerden hayatta kalan sayısı ise 4. Anneler 9 ay bu karınlarında taşıdıkları bu çocukların acısını çekiyorlar. Ancak sonuçta 4 çocuğa sahip olabiliyorlar. Anneler, 8 bebeği karnında taşıyıp, bu acıları çekmekten ve sonuçta 4 tanesine sahip olmaktansa, 4 çocuk yapsınlar, bu acıları çekmemiş ve sağlıklı çocuk yetiştirmiş olurlar.”

Doğumların uzun zaman aralıklarla yapılmasının anne ve bebek ölümlerini azalttığına dikkati çeken Köse, şöyle devam etti: “Türkiye’de ölen annelerin yüzde 68’i, 36 aydan kısa aralıklarla doğum yapanlardır. 2 yıldan az süre içerisinde yapılan doğumlarda ise her bin bebekten 113’ü ölüyor. Bu süre 2 ila 3 yıl arasına çekilirse, bebeklerdeki ölüm oranı 50’ye, 3 ila 4 yıl arasına çekilirse 38’e düşer. Bu nedenle doğumun uzun süre aralıklarla yapılması anne ve bebek sağlığı için çok önemli. Anneler gebe kalmamak için mutlaka modern şekilde korunmayı öğrenmelidirler.”

Dr. Köse, sık doğurganlık nedeniyle nesillerin sağlıksız yetiştiğini ve gelişmiş ülkelere oranla Türkiye’deki çocukların boylarının yüzde 16 daha kısa olduğuna işaret etti. Boyun kısa olmasının en büyük nedeninin bebekken yeterli beslenememeden kaynaklandığını ifade eden Dr. Köse, şöyle konuştu: “Biz de anneler sağlıklı beslenmeyi bilmedikleri için bebeklerine de yeterli besin veremiyorlar. Özellikle Doğu’da yemekle birlikte çay da içiliyor. Çayı yemekle birlikte içince vücutta demir eksikliği olur. Demir olmayınca da kansızlık olur. Doğumlarda annelerin kan kaybından ölmesinin en büyük nedeni budur. Bizde doğumda 250 gram kan kaybeden anne komaya girerken, gelişmiş ülkelerde anneler 1 kilogram da kan kaybetseler birşey olmuyor.”