Genel SağlıkHABERLER

KRONİK BAŞAĞRILARINDA BOTOX UYGULAMASI

“İlk kez 1990 yılında, kozmetik amaçlı Botox uygulaması sırasında tesadüfen ortaya çıkan ve migren ataklarını süreli olarak ortadan kaldıran kronik başağrısında Botox uygulaması, başağrısına alternatif olarak sunuluyor.”

Kronik başağrıları kişinin yaşam kalitesini; iş ya da okul başarısını düşüren en yaygın sebeplerdendir. Botilinium Toxin A enjeksiyonu migren ve diğer kronik baş ağrılarının önleyici tedavisinde uygulanan yeni bir tekniktir. İlaç tedavisine göre pek çok avantaja sahiptir. Atak sayısı ve şiddetinde % 87 oranında azalmalar saptanmıştır. Botox uygulaması yılda 3 ya da 4 kez uygulanır.

Botox uygulaması başağrısına ne kadar etkilidir?

Botox, kasların ağrı duyusu uyandıran tetikleyici mekanizmasını kasın kasılmasını engelleyerek kırmaktadır.

Bu yöntem ilk kez ne zaman ve nerede uygulandı?

İlk kez 1990 yılında bir kulak burun bogaz uzmanı olan Dr. William Binder kozmetik amaçlı Botox uyguladığı hastalarda migren ataklarının kaybolduğunu farketmiştir. Daha sonra birçok araştırmacı bu teknikle ilgili çalışmalar yapmış ve gerek migren gerekse kronik günlük başağrısı, küme başağrısı, kas kasılmasına bağlı baş ağrısı ve boyun kas spazmlarında bariz etkinliğe sahip olduğunu kanıtlamışlardır.

Uygulamanın yan etkileri var mı?

Uygulama sırasında minimal acı hissi, minimal kanama ve çok da nadir olsa bile göz kapağında hafif ve bir hafta içinde kaybolan düşüklük görülür.

Uygulamada enjeksiyon hangi bölgelere yapılır?

Alın ve göz çevresinde baş ağrısı olan hastalara kulak kepçesi üzeri, alın bölgesi ve göz çevresi kaslarına çok küçük dozlar halinde uygulama yeterli olmaktadır. Diğer taraftan tüm başa yayılan ağrıya sahip ya da boyun arka tarafına yayılan ağrıları olan hastalara Botox ense ve omurga iki yanındaki kas gruplarına da yapılmaktadır. Ağrılı noktanın kisiden kişiye değişmesi nedeni ile öncelikle doktor tarafından palpasyonla bulunması ve her uygulamanın o hastaya özgü olması esastır.

Etkisi ne kadar sürer?

Botoxun baş ağrıları üzerine olan koruyucu etkisi 4 ila 6 ay arasında değişmektedir.

Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hastalarımız Botox uygulaması öncesinde 1 hafta süre ile asprin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçları kullanmamalıdırlar.

VKV Amerikan Hastanesi
KBB Bölümü
Dr. Hilal Bankeroğlu