Genel SağlıkHABERLER

KISIRLIK BOŞATIYOR

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Antik Dönemde Kadın Yaşamı” konulu konferansta konuşan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Şahin Tarih boyunca kadınlarda aranan en büyük özelliğin “doğurganlık” olduğuna işaret ederek kısırlığın en önemli boşanma sebebi olarak görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Şahin, tanrılar tarafından cezalandırıldığına inanılan kısır kadının, baba evine döndüğünde de “ikinci sınıf vatandaş” muamelesine maruz kaldığını anlatarak, 13-25 yaşları arasında süren doğurganlık döneminde, kadınlardan en az 5-6 doğum yapmasının beklendiğini kaydetti.

Eski çağlarda baba evindeki kadının hiçbir söz hakkının bulunmadığını ve babası tarafından belirlenecek kişi ile evlendirildiğini belirten Prof. Dr. Şahin, “Kadın evlenmeden önce kocasını görmemekte, evlendiği gün karşılaşmaktadır.

Evlilikler üç gün süren kutlamalar ile gerçekleşmekte, bekaret büyük önem taşımaktadır. Gerdek gecesi bakire çıkmayan kadınlar, kocası veya babası tarafından ölüm cezasına çarptırılmaktaydı” diye konuştu.