Genel SağlıkHABERLER

KULAK TIKACI KULLANIN F1’İ KEYİFLE İZLEYİN!

Yarışırken yüzlerce kilometre hıza ulaşan F1 araçlarının çıkarttığı ses, izleyicilerin dikkat etmesi ve önlem alması gereken bir konu. Formula 1 İstanbul ayağının sağlık partneri Anadolu Sağlık Merkezi’nin KBB uzmanı Op.Dr.Murat Şirin, yarış alanındaki yüksek desibeli sese karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor :

“İç kulak, son derece hassas sinir uçlarından oluşur. Yüksek şiddette gürültüye maruz kalmak, sesin şiddetine ve süresine de bağlı olmak koşuluyla, sinir uçlarında hasara yol açabilir. Bu hasar, birkaç gün süren geçici kulak çınlamasından, kalıcı işitme kaybına kadar gidebilir. Ne yazık ki, işitme sinirinde oluşan kayıplar ise geri dönüşsüzdür. Tıbbi ya da cerrahi tedavi şansı yoktur. Bu tip gürültülü ortamlarda kulak hasarını önlemek için kulak tıkaçları ve/veya kulak maskeleri önerilir.

Dikkat! Kendi hazırlayacağınız pamuk veya kağıt tıkaçlar sesin şiddetini azaltmak için yeterli değildir.

Tıkacın koruyucu olabilmesi için dış kulak yoluna tam oturması gerekir. Uygun bir tıkaç ses şiddetini 15-30 db kadar azaltabilir. Kulak maskeleri de, tüm kulak kepçesini kaplayarak, dış kulak yolunu tıkar ve uygun koruyuculardır. Tıkaç ve maskenin birlikte kullanımı, tek başlarına kullanıma göre yaklaşık 10-15 db’lik ek koruma sağlar. Tıkaç ve maske kullanırken kendi sesimizin kulağımıza daha şiddetli gelmesi, koruyucuların dışarıdan gelen sesi azalttığını gösterir.”