Genel SağlıkHABERLER

2 MAYIS DÜNYA ASTIM GÜNÜ’NDE SİNSİ HASTALIK ‘EFOR ASTIMI’ MERCEK ALTINDA!

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanları, 2 Mayıs ‘Dünya Astım Günü’nde ‘Efor Astımı’na dikkat çekerek; özellikle sporcuların performansını olumsuz yönde etkileyebilen hastalığın tedavisinin aslında çok kolay olduğunu belirtiyor.

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak, günlük yaşam içerisinde sıkça karşılaşılan efor astımı hastalığının; egzersiz sırasında çabuk yorulma, göğüs ağrısı, göğüste rahatsızlık hissi, mide bulantısı ve boğaz ağrısı gibi şikâyetler ile ortaya çıktığını belirtiyor. Uzmanlar, spor yaparken veya spor sonrasında bitkinlik duyan; göğsünde sıkışıklık ile nefesinde daralma hisseden kişilerin, mutlaka doktora başvurması gerektiğini vurguluyor.

VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak; efor astımının egzersiz ile kendini gösterdiğini belirterek, şunları söylüyor: “Ağırlıklı olarak, astımlı çocuklar ve gençler ile alerjik riniti ya da ailesinde astım öyküsü bulunan kişilerde görülen hastalığın belirtileri; egzersize başlandıktan 5-8 dakika içerisinde ortaya çıkıyor ve genellikle 1 saat içerisinde kayboluyor. Egzersiz sırasında sıklıkla nefes alıp vermeye bağlı olarak, hava yolunda daralmaya yol açan maddeler salgılanıyor. Efor astımının belirtileri sadece egzersiz ile ortaya çıktığı için diğer zamanlarda yapılan muayene ya da testlerde tanı konulamıyor. Egzersiz sonrası akciğer fonksiyonlarındaki azalmayı göstermek için uygulanan Egzersiz Bronkoprovakasyon Testi olarak adlandırdığımız özel bir efor testinin yapılması gerekiyor.”

Efor astımında çevresel faktörlerin büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Levent Tabak; bu faktörler arasında nem oranı ile hava ısısının önemli olduğuna dikkat çekiyor. Nem oranı düştükçe ve hava kurudukça hastalığın görülme riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Tabak, özellikle yüzme sporu ile ilgilenen hastaların, yüzme sırasında bol miktarda nemli havaya maruz kaldıkları için şikâyetleri tolere edebildiğini vurguluyor. Yüzme dışında golf, tenis, voleybol, halter, güreş ve skuaş gibi sporlarda egzersiz astımı için düşük riskli sporlar arasında kabul ediliyor. Soğuk havada şikâyetlerin belirgin oranda arttığını açıklayan VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak, egzersiz derecesinin de önemli olduğunun altını çiziyor.