Genel SağlıkHABERLER

AĞRILARA KARŞI MÜZİKLE TERAPİ

Ağrılara karşı etkisi araştırmalarla da ortaya konan Müzikle Terapi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde uygulanıyor. Türk müziği çalgılarıyla icra edilen, su sesinin rahatlatıcı etkisinden faydalanarak gerçekleştirilen “Müzikle Terapi” aktif-pasif olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. 22 Nisan Salı günü Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde gerçekleştirilecek seansa hastalar ücretsiz katılabilecek.

Avrupa’nın ve Amerika’nın önde gelen bazı hastanelerinde ameliyat stresine, cerrahi müdahale ve doğum sonrasında ortaya çıkan ağrılara karşı uygulanan Müzikle Terapi, Türkiye’de de Medical Park Sağlık Grubu tarafından Ekim ayında başlatıldı. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde gerçekleştirilen “Müzikle Terapi” seanslarına hastalar ücretsiz katılabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde 22 Nisan Salı günü, saat 13.00’te gerçekleştirilecek seansta hastalara ney, ud, rebab gibi otantik Türk müziği çalgılarıyla icra edilen ve su sesinin rahatlatıcı etkisinden faydalanarak Müzikle Terapi uygulanacak.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde Müzikle Terapi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç’in kurucusu olduğu Türk Müziğini Araştırma Grubu (TÜMATA) tarafından Müzikle Terapi seansları gerçekleştiriliyor. Bin yıl önce Orta Asya’da temelleri atılan, Türk müziği çalgılarıyla icra edilen Müzikle Terapi uygulanırken su sesinin rahatlatıcı etkisinden de faydalanılıyor. Aktif ve pasif olmak üzere iki aşamadan oluşan Müzikle Terapi seansları yaklaşık iki saat sürüyor.

Dr. Oruç Güvenç, “TÜMATA ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Müzikle Terapinin Ağrılı Hastalar Üzerindeki Etkisi’ konulu araştırma ile Müzik Terapisinin ağrılara karşı olumlu etkisi ortaya kondu” dedi.

RAST MAKAMI NEŞE VE HUZUR VERİYOR

Berlin’de Urban Hastanesi başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hastalara Müzikle Terapi uygulayan Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç, her makamın hastalar üzerinde farklı etkisi olduğunu belirtti: “Müzikle terapide, bilinen 400’den fazla makamdan 15’inden yararlanılıyor. Neşe ve huzur veren rast makamı, kemik ve kas sistemine karşı etkilidir. Spazm çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik çocuklara dinlettiriliyor. Gerilim tipi baş ağrısı çekenlere gevşemeleri için öneriliyor. Hüseyni makamı, sükunet ve rahatlık hissi veriyor. Kalp, karaciğer ve mide hastalarının müzikle terapisinde kullanılıyor.”

Almanya’da Berlin ve Manhaym’da, İsviçre’de Zürih, İspanya’da Barselona ve Madrid’de Müzikle Terapi Kursları’nda eğitmenlik yapan Dr. Güvenç’in CD’lerini dünyaca ünlü Kalp-Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz de Columbia Üniversitesi Presbyterian Tıp Merkezi’nde ameliyata hazırladığı hastalarına dinlettiriyor.

Dr. Oruç Güvenç, makamların etkisi hakkında bilgileri veriyor:

Rast Makamı: Neşe ve huzur verir. Kemik-kas sistemine, başa ve göze karşı etkilidir. Spazm çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik çocuklara dinlettiriliyor. Gerilim tipi baş ağrısı çekenlere gevşemeleri için öneriliyor..

Hüseyni Makamı: Sükunet ve rahatlık hissi. Kalp, karaciğer ve mide hastalarının müzikle terapisinde kullanılıyor.

Rehavi Makamı: Sonsuzluk hissi,
Küçek Makamı: Hassasiyet,
Neva Makamı: Ferahlık ve lezzet,
Uşşak Makamı: Gülme arzusu ve neşe,
Zirgüle Makamı: Rahatlık ve uyku,
Buselik Makamı: Kuvvet.,
Hicaz Makamı: Alçakgönüllülük duygusunun makamıdır.

MÜZİKLE TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR

Yapılan araştırmalara göre; Müzikle Terapinin onkoloji, kardiyoloji, kalp cerrahisi, nöroloji, geriatri, onkoloji ve psikiyatri hastalarında olumlu etkisi var. Müzikle terapinin çözümüne yardımcı olduğu sağlık sorunları:

Kalp ameliyatı olacak hastalarda ameliyat stresinin ortadan kaldırılması,
Herhangi bir nedenle cerrahi müdahale geçirecek hastalarda ameliyat ve anestezi korkusunun üstesinden gelinmesi,
Strese bağlı baş, boyun ve bel ağrıları,
Normal doğumun daha kolay gerçekleşmesi,
Doğum sonrasındaki ağrılarının hafifletilmesi,
Ameliyat sonrasındaki ağrılarının dindirilmesi,
Otistik çocukların rehabilite edilmesi,
Sinirlilik, stres, uykusuzluk, fobi, panik atak gibi sorunlara karşı,
Yoğun bakım hastaları,
Kanser hastalarının psikolojik sorunlara karşı etkili olarak bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi,
Kanser ağrılarının hafifletilmesine karşı uygulanabiliyor.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde Müzikle Terapi seanslarına katılmak isteyenler (0212) 484 10 84 numaralı telefondan bilgi alarak terapiye katılabilecekler.