Genel SağlıkHABERLER

KAHVALTIYI ERKEN YAPIN, YORGUNLUĞU ATIN!

Doktorlar, “bahar yorgunluğu”nun kahvaltı saatiyle de ilgili olduğunu söylüyor

Çok sayıda insanı etkisi altına alan bahar yorgunluğunu kolay bir şekilde atlatmada kahvaltı saatinin öne alınmasının önemli olduğu vurgulandı.

Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, böyle bir süreci yaşayan birey için beslenmenin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. B grubu vitaminleri içeren makarna, ekmek, ay çekirdeği, ton balığı, balık, süt, biber, yumurta, sebze, yerfıstığı gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini aktaran Çimili, balığın haftada üç kez tüketilmesinin faydalı olacağını anlattı. Çimili, peynir, tavuk, yumurta, süt gibi besinlerin de hücre yenilenmesini kolaylaştıracağı ve bağışıklık sistemini kuvvetlendireceğinin altını çizdi. Dengeli ve düzenli beslenmenin önemini hatırlatan Çimili, “Erken saatlerde yapılan kahvaltı, yeterli vitaminlerin alımı, düzenli ara öğünler, sıvı ve su tüketimi, egzersizler, aktif yaşamı sınırlandıran ve yavaşlatan bu durumu daha sağlıklı geçirmeye yardımcı olacaktır.” dedi.

Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, bahar mevsiminin başladığı günlerde ortaya çıkan bahar yorgunluğunun birçok kişide bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Sait Önal, bu rahatsızlığa yakalanan insanlarda öfkelenme, duygusallık, sıkılganlık, durgunluk, gibi belirtilerin de gözlendiğini bildirdi. Bahar yorgunluğu yaşayan kişilerin ruh hallerinin özel ve iş hayatlarına yansıyabileceğini dile getiren Önal, bu halin özellikle çalışan insanların konsantrasyon konusunda sıkıntı yaşamalarına sebep olabileceğini vurguladı. Bahar yorgunluğuna bağlı olarak eklem ve baş ağrıları, algı problemleri gibi durumların da ortaya çıkacağına dikkat çeken Önal, özellikle bu aylarda rahatsızlığın hissedilir derecede artabileceğini, söyledi.