Genel SağlıkHABERLER

KEMİK İLİĞİ VE KÖK HÜCRE NAKLİ HAYAT KURTARIYOR

Türkiye’deki hematolog sayısının arttırılması ve mevcut kemik iliği nakil merkezlerinin güçlendirilmesi gerekiyor

5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi 6-9 Mart 2008 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. Kongrede 340 katılımcı; 47 bildiri, 18 oturum, 2 uydu sempozyumunda kemik iliği ve kök hücre nakillerinde yeni bilgiler edinme olanağı buldu. Kongrede 14’ü yabancı olmak üzere alanında uzman 41 konuşmacı yer aldı.

Gelişen teknoloji ile birlikte kan kanseri hastalığının tedavisinde önemli adımlar atılıyor. Bu adımların en önemlilerinden biri de kemik iliği nakli. Kemik iliği nakli ve kök hücre tedavilerinin geliştirilmesinde önemli bir rolü olan 5. ulusal kongreye tanınmış, alanında uzman birçok yerli ve yabancı doktor katıldı. Kök hücre tedavileri ve kemik iliği nakli konularında dört gün boyunca yeni çalışmalar ve tedavi evreleri hakkında paylaşım ortamı yaratıldı.

Türk Hematoloji Derneği (THD) tarafından düzenlenen kongrenin başkanlığını Prof. Dr. Muhit Özcan yaptı. Türkiye’ de hematoloji konusunda uzman sayısının az olduğunu söyleyen Özcan, bu tür organizasyonlarla yurt dışından davet ettikleri uzmanların tecrübelerinden de yararlanma olanağı sağladıklarının belirtti. Ulusal düzeyde 5. toplantıya imza attıklarını dile getiren Özcan kongre hakkında şunları söyledi; “Türk Hematoloji Derneği ülkemizde hematolojinin gelişimini en önde tutan yaklaşımıyla, bakış açısı ve yükümlülükleri tanımlanmış kongre geleneğini yerleştirdi. Bilimsel program açısından oldukça verimli olduğunu düşündüğümüz bir kongre oldu. Öyle ki yurt dışından tanınmış birçok uzmanımız bizimle birlikte oldu. Kök hücre tedavileri ve kemik iliği nakilleri hakkında her konuyu masaya yatırdık. Bunların yanı sıra ülkemiz için çok önemli olan kök hücre bankacılığını da detaylarıyla tartıştık.” Özcan, “Bunların yanı sıra THD, bu kongre kapsamında 1. KİT hemşireliği kursunu da düzenledi. Bu kursa 45 hemşire katıldı ve THD 25 merkezden birer hemşireye kayıt konaklama bursu sağladı. THD olarak kongrede ilk defa en iyi 3 poster ödülü de vereceğiz. Yetişmiş insan eksiğimiz hat safhada son yapılan YDUS’ de 70 kadroya 37 kişi başladı. Bu ileride ciddi anlamda hem hematoloji hem de transplantta uzman açığı anlamına gelmekte. Bu nedenle hematoloji özendirme desteği ve yine hematoloji okulu projelerimiz THD’ nin bu konuya verdiği önemi göstermektedir” diye konuştu.

Kemik iliği ve kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sitemi hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu sözlerine ekleyen Özcan, bugün sıklıkla lösemi, aplastik anemi, Hodgkin hastalığı gibi çeşitli lenfomalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ile meme ve over kanseri gibi bazı somut tümörlerin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bu tedaviler sayesinde lösemiyi yenmede önemli adımlar attıldığını da dile getiren Özcan, yeterli uzman sayısına ulaşılması ve hücre bankalarının çoğalması ile çok daha ileri seviyede başarı elde edebileceklerinin altını çizdi.