Genel SağlıkHABERLER

PASİF İÇİCİLİK DİŞ KAYBINA NEDEN OLUYOR

Plusdent Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Onur Öztürk sigaranın yetişkinlerde diş ve diş eti hastalıkları sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor. ‘Bilindiği üzere kalp-damar, kanser gibi ciddi hastalıklara neden olan sigara, içerisinde bulundurduğu nikotin ile diş sağlığını da bozuyor’. Plusdent Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Onur Öztürk, sigara içen kişilerde diş ve özellikle diş eti hastalıklarının daha hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydediyor.

“Sigara kullanımının kişiye vereceği zararlar elbette saymakla bitmez ancak sigara tüketimi gençler arasında maalesef gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Sigara diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının oluşumunu önemli derecede etkiler. Diş etlerine yeterince kan gitmesini engelleyerek diş eti sağlığını bozar. Sigara kullanan hastalarda sıklıkla dişetlerinde ve damakta kırmızı renkli iltihabi oluşumlar gözlenir. Diş eti hastalığına yatkınlık artar, ağızda doku bozukluklarına ve kötü kokuya neden olur. Ayrıca diş eti çekilmesi ileriki asamalarda ağız kanserine sebebiyet verebilir.”

Sigara tiryakilerinde erken yaşlarda diş kaybının görüldüğüne değinen diş hekimi Onur Öztürk,

“ Sigara içerisindeki nikotin diş yüzeylerine çökerek bir tabaka oluşturur ve bu tabaka diş estetiğini bozduğu gibi ağızda bakteri oluşumunu hızlandırıp dişlerin çürüğe karşı direncini de azaltır. Ağzında diş çürüğü olan birisi sigara içtiği taktirde bu çürük daha hızlı bir şekilde yayılır.”

Diş Hekimi Onur Öztürk pasif içiciliğin de diş kaybına sebep olabileceğini belirtti ve ekledi:

“Sigara dumanı sadece kullanan kişileri değil yanında duran kişiyi de oldukça büyük bir zarara uğratır. Yapılan birçok çalışma sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerin sigara içmeseler bile, içen kişiler kadar sigaradan etkilendikleri ortaya koymuştur.Her yıl binlerce pasif içici sadece sigara dumanını soluduğu için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler.”

Daha sağlıklı dişlere sahip olmak için sigara dumanına daha az maruz kalmamız gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Onur Öztürk araştırmaların Avrupa birliğinde tartışılmaya devam eden halka açık yerlerde sigara içme yasağını da destekleyeceğini söylüyor.

Sigara içme yasağı İngiltere’ de uygulamaya geçti. Hükümet bu yasakla, sigara kullanmayanları pasif içiciliğin zararlarından korumayı amaçlıyor. Uzmanlar diğer ülkelerin de bu yasağı takip edeceklerini ve benzer yasalar ortaya çıkaracaklarını söylüyorlar.

Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Daha sağlıklı bir hayat için atabileceğiniz en önemli adımdır.