Genel SağlıkHABERLER

KALP HASTALARINA HÜSEYNİ, OTİSTİK ÇOCUKLARA RAST MAKAMI

Medical Park Sağlık Grubu, ney, ud, rebab gibi otantik Türk müziği çalgılarıyla icra edilen ve su sesinin rahatlatıcı etkisinden faydalanarak uygulanan “Müzikle Terapi”yi hastalarına sunuyor. Yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip Müzikle Terapi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde fizik tedavi ve rehabilitasyondan nörolojiye, kalp-damar cerrahisinden onkolojik bilimlere kadar birçok branşta uygulanacak.

Avrupa’nın ve Amerika’nın önde gelen bazı hastanelerinde ameliyat stresine, cerrahi müdahale ve doğum sonrasında ortaya çıkan ağrılara karşı uygulanan Müzikle Terapi, Türkiye’de de Medical Park Sağlık Grubu tarafından başlatılıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde 22 Ekim Pazartesi günü, gerçekleştirilen basın toplantısında Medical Park Sağlık Grubu Müzikle Terapi Projesi tanıtıldı.

Medical Park Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta ve Müzikle Terapi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç’in katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde fizik tedavi ve rehabilitasyondan nörolojiye, kalp-damar cerrahisinden onkolojik bilimlere kadar birçok branşta hastalara Müzikle Terapi’nin ücretsiz uygulanacağı belirtildi. Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç’in kurucusu olduğu Türk Müziğini Araştırma Grubu (TÜMATA) tarafından Müzikle Terapi seansları uygulanacak. Müzikle Terapi Seansları ney, ud, rebap, çeng gibi otantik Türk müziği çalgılarıyla icra ediliyor. Bin yıl önce Orta Asya’da temelleri atılan Müzikle Terapi uygulanırken su sesinin rahatlatıcı etkisinden de faydalanılıyor. Aktif ve pasif olmak üzere iki aşamadan oluşan Müzikle Terapi seansları yaklaşık iki saat sürüyor.

Medical Park Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, “Medical Park Sağlık Grubu olarak tıp teknolojisindeki yeniliklere, sağlıkta nitelikli insan gücüne dayalı yatırım projelerimizi yaşama geçirirken en önem verdiğimiz konuların başında ise “Hasta Memnuniyeti” geliyor. Hasta memnuniyeti odaklı hizmet anlayışımız çerçevesinde Türkiye’de bir ilke imza atarak Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde “Müzikle Terapi Projesi”ni başlatıyoruz. Müzik ve dansın içice olduğu terapiler ile ameliyat ve anestezi korkusu duyan hastaları rahatlatmayı, doğum ve ameliyat sonrasında yaşanan ağrıların dindirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

OTİSTİK ÇOCUKLARA RAST MAKAMI

Berlin’de Urban Hastanesi başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hastalara Müzikle Terapi uygulayan Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç, her makamın hastalar üzerinde farklı etkisi olduğunu belirtti: “Müzikle terapide bilinen 400’den fazla makamdan 15’inden yararlanılıyor. Neşe ve huzur veren rast makamı, kemik ve kas sistemine karşı etkilidir. Spazm çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik çocuklara dinlettiriliyor. Gerilim tipi baş ağrısı çekenlere gevşemeleri için öneriliyor. Hüseyni makamı, sükunet ve rahatlık hissi veriyor. Kalp, karaciğer ve mide hastalarının müzikle terapisinde kullanılıyor.” Almanya’da Berlin ve Manhaym, İsviçre’de Zürih, İspanya’da Barselona ve Madrid’te Müzikle Terapi Kursları’nda eğitmenlik yapan Güvenç’in CD’lerini dünyaca ünlü Kalp-Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz de Columbia Üniversitesi Presbyterian Tıp Merkezi’nde ameliyata hazırladığı hastalarına dinlettiriyor.

MÜZİKLE TERAPİNİN ETKİSİ HORMONLARDA TESPİT EDİLİYOR

Oruç Güvenç, “TÜMATA ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Müzikle Terapinin Ağrılı Hastalar Üzerindeki Etkisi’ konulu araştırma ile Müzik Terapisinin ağrılara karşı olumlu etkisi ortaya kondu” dedi. Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Avni Balaban ile birlikte 2007 yılının başında bir proje başlatıldı. Bel, boyun ve baş ağrısı çeken hastaların müzikle terapi seansı öncesinde ve sonrasında hormon düzeyleri incelendi. Otantik müziği dinletilen hastaların kronik ağrılarında yüzde 40’a varan oranda azalma tespit edildi. Psikiyatri bilim dalı ile yapılan çalışmalarda otistik çocuklara müzikle tedavi uygulanıyor ve sonuçlar hormonal seviyede ölçülüyor. Her iki çalışma da devam ediyor.”

DANS TERAPİSİ DE UYGULANIYOR

Oruç Güvenç, müzikle terapinin aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde uygulandığını anlattı: “Orta Asya hekimleri müzik ve dansı, tedavide kullanılıyorlardı. Kazakistan, Kırgızistan, Altay, Moğolistan ve Sibirya bölgelerinde halen devam eden bu dans terapisinde kol, omuz ve baş hareketleriyle faaliyete geçen ruhi enerjinin bütün vücudu sarması ile elde edilen trans hali sonucu hastaların rahatlaması amaçlanıyor. Yaklaşık bin yıl önce Orta Asya’da, Horasan ve Uygur bölgelerinde gelişerek yayılan makam musikisiyle yapılan pasif müzikle terapi Amasya, Sivas, Kayseri, Manisa, Bursa, İstanbul (Fatih Külliyesi) ve Edirne şifahanelerinde de 100 yıl öncesine kadar uygulanmıştır. Pasif Müzikle Terapide hastalar, yere serilen minderlere uzanıyorlar. Sağlık sorununa göre seçilen makam eşliğinde 45 dakika ile bir saat arasında dinleniyorlar. Bu terapideki amaç, duygu durumlarını değiştirerek hastaları rahatlatmak ve kendilerine güvenlerini kazanmalarına yardımcı olmak.”

UŞŞAK MAKAMI NEŞE, ZİRGÜLE MAKAMI UYKU VERİYOR

Oruç Güvenç, makamların etkisi hakkında bilgi verdi:

Rast Makamı: Neşe ve huzur verir. Kemik-kas sistemine, başa ve göze karşı etkilidir. Spazm çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik çocuklara dinlettiriliyor. Gerilim tipi baş ağrısı çekenlere gevşemeleri için öneriliyor..

Hüseyni Makamı: Sükunet ve rahatlık hissi. Kalp, karaciğer ve mide hastalarının müzikle terapisinde kullanılıyor.

Rehavi Makamı: Sonsuzluk hissi,

Küçek Makamı: Hassasiyet,

Neva Makamı: Ferahlık ve lezzet,

Uşşak Makamı: Gülme arzusu ve neşe,

Zirgüle Makamı: Rahatlık ve uyku,

Buselik Makamı: Kuvvet.,

Hicaz Makamı: Alçakgönüllülük duygusunun makamıdır.

MÜZİKLE TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR

Yapılan araştırmalara göre; Müzikle Terapinin onkoloji, kardiyoloji, kalp cerrahisi, nöroloji, geriatri, onkoloji ve psikiyatri hastalarında olumlu etkisi var. Müzikle terapinin çözümüne yardımcı olduğu sağlık sorunları:

Kalp ameliyatı olacak hastalarda ameliyat stresinin ortadan kaldırılması,

Herhangi bir nedenle cerrahi müdahale geçirecek hastalarda ameliyat ve anestezi korkusunun üstesinden gelinmesi,

Strese bağlı baş, boyun ve bel ağrıları,

Normal doğumun daha kolay gerçekleşmesi,

Doğum sonrasındaki ağrılarının hafifletilmesi,

Ameliyat sonrasındaki ağrılarının dindirilmesi,

Otistik çocukların rehabilite edilmesi,

Sinirlilik, stres, uykusuzluk, fobi, panik atak gibi sorunlara karşı,

Yoğun bakım hastaları,

Kanser hastalarının psikolojik sorunlara karşı etkili olarak bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi,

Kanser ağrılarının hafifletilmesine karşı uygulanabiliyor.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde Müzikle Terapi seanslarına katılmak isteyenler 484 1 484 numaralı telefondan bilgi alarak terapiye katılabilecekler.