Genel SağlıkHABERLER

BAYRAM ŞEKERİ DİŞ SAĞLIĞINIZI BOZMASIN!

Plusdent Ağız ve Diş Sağlığı’ndan Diş Hekimi Mehmet Kazandı Ramazan Bayramı’nda fazla tüketilen şeker ve tatlıların bir çok diş sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bayram boyunca ziyaretlerde ikram edilen tatlı ve şekerlerin ağız ortamını asidik hale getirip diş çürüğü oluşumunu hızlandırdığını belirtiyor.

Diş hekimi Mehmet Kazandı bayramlarda tatlı ve şeker tüketiminin arttığını hatırlatarak, dikkat edilmediği takdirde bu durumun ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına sebep olabileceğini ve beraberinde vücudumuzun genel sağlığı için de olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtiyor. Özellikle şeker ve benzeri tatlı yiyecekler yenildikten sonra diş fırçalama imkanı olmayanlar için bol su ya da sütle ağzın çalkalanması ya da şekersiz sakız çiğnenmesini tavsiye ediyor. Ayrıca bayramlarda dişlerin baş düşmanı olan yiyeceğin lokum gibi dişlerin arasında kalan ve uzun süre dişlerden uzaklaştırılamayan tatlılar olduğunu vurguluyor. Çünkü ağız içinde kalan şeker ve tatlı kalıntılarının bakteri üremesini arttırdığını , bakterilerin de asit oluşturduğunu ve diş çürüklerine neden olduğunu söylüyor. Ayrıca bayram ziyaretlerinde de sıkça tüketilen kola gibi asitli içeceklerin de bu süreci hızlandırdığını vurguluyor. Şekerli gıdaların dişlerin yüzeyine yapıştığını ve çürük başlangıcı olan bölgelerdeki hassasiyeti arttırdığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

”Dişlerini düzenli olarak fırçalayan, diş hekimlerinin önerdiği şekilde ağız bakımlarını yapan kişilerin dişleri, şeker tüketimi olsa bile bu durumdan çok fazla etkilenmez. Asıl sorun, dişlerin fırçalanmaması veya bakımlarının ihmal edilmesidir. Ayrıca yenen bir sütlü tatlı ile şerbetli ya da lokum gibi yapışkan tatlıların dişlere vereceği zarar aynı değildir. Dişlerini fırçalamayı ihmal edenler için bayramda dişlere en fazla zarar veren yiyecek lokum gibi dişlerin arasında kalan tatlılardır. Bununla birlikte bu tip yapışkan özellikli tatlıların fazla tüketilmesi ağzında(hareketli, sabit) protezleri bulunan hastaların protezlerinin hareket etmesine hatta yerinden çıkmasına neden olabilir.” Ayrıca Diş hekimi Mehmet Kazandı , bayramda yenilen tatlının, fark edilmeyen ya da önemsenmeyen çürüklerin ani bir ağrıyla ortaya çıkmasına sebep olabileceğini belirterek ”Bayramda fazla tüketilen şeker ve tatlıların diş sağlığına verdiği zararları diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak azaltabilirsiniz. ”şeklinde uyarıda bulunuyor.