Genel SağlıkHABERLER

OBEZİTE İNSAN YAŞAMINI KISALTIYOR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokroniloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, obezitenin insan yaşam süresini kısalttığının yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konulduğunu belirterek, önceleri sadece estetik yönüyle daha çok tıp dışındaki kişiler tarafından ticari amaçlarla istismar edilen hastalığın, günümüzde tıp alanında önemli bir çalışma konusu olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Sert, obezitenin kalp-damar, şeker ve gut hastalıklarına, hipertansiyona, beyin kanamasına, varislere, safra kesesi taşı oluşumuna, karaciğerde yağlanmaya, meme, prostat ve uterus gibi kanser türlerinde artışa, solunum sıkıntısına, deri enfeksiyonları, mantar, fıtık ve doğumda çeşitli risklere neden oldğunu belirtti.

Obezinenin psikolojik ve sosyal problemlere, kendine güvenmeme, iş bulma sıkıntısı ve depresyona da yol açtığına dikkati çeken Doç. Dr. Sert, tüm bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için hastalığın tedavisinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Sert, obezinenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, tedavide genelde kulaktan dolma bilgilerin uygulandığını, bunda da televizyonda ve gazetelerde yer alan “manken, artist” diyetlerinin önemli rol oynadığını ifade etti.

Sadece diyetisyen önerileri ile tedaviye gidilmesinin yanlışlığına dikkati çeken Doç. Dr. Sert, “Oysa, tedaviden sonuç alabilmek için endokrinolog, psikolog ve diyetisyenler ortak çalışmalı ve bir ekip tedavisi uygulanmalı” dedi.

Doç. Dr. Sert, şunları kaydetti: “Hastalara tek yönlü gıdalar, artist, manken diyetleri, kesinlikle önerilmemeli. Aileler, obezite bireyler için suçlayıcı ve küçük düşürücü davranmamalı. Tedavinin yararları anlatılmalı ve 6 ayda mevcut ağırlığın yüzde 5-15’inin verilmesi hedeflenmelidir. Bunun için de hastaların öyküsü alınmalı, ailesinin durumu, yeme, spor alışkanlıkları ve ruh hali sorgulanmalıdır.”

Doç. Dr. Sert, tedavi sonrası gelinen aşamanın kalıcı olması için eğitim verilerek gıda tüketimi ve fizik aktiviteler konusunda değişiklikler yapılması gerektiğini anlattı. Sert, şöyle devam etti: “Öğün arasında atıştırmalar, yemek artırmama yaklaşımı, TV izlerken çerez tüketilmesi, hanımların günlerde pasta-börek ziyafetleri, yemekle ödüllendirme gibi alışkanlıklar, obeziteyi tetikleyen faktörlerdir.

Obezler, bu zararlı alışkanlıklarından mutlaka vazgeçmelidir. Bunun yanı sıra otomobil kullanımını azaltma, uzağa park etme, iki durak önce inme, asansör kullanma yerine merdiven tercihi, ev, bahçe işleri gibi olabildiğince vücudu çalıştıracak aktivitelerde bulunulmalıdır.”

Doç. Dr. Sert, obezitenin, hipertansiyon, diabet gibi tedavisi yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir hastalık olduğunu, bu nedenle uzun süreli hedeflerin gözetilmesi gerektiğini belirterek, “Yüzde 5-10 oranındaki bir zayıflama bile obeziteye bağlı yaşam süresindeki kısalmanın yüzde 40’ını geri kazandırır” dedi.