Genel SağlıkHABERLER

ŞARAP SAĞLIK SAÇIYOR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği öğretim görevlisi Prof. Dr. Selma Güven, düzenlediği basın toplantısında, şarabın binlerce yıldan bu yana üretilerek içildiğini ve anavatanının Anadolu olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Şarap, ülkelerin ekonomik gelişmelerine, kültür düzeylerine olumlu katkı sağlamasının yanı sıra, insanların yaşam koşullarına uyum göstermeleri ve günlük problemleri daha iyimser çözümlemelerine yardımcı olmuştur” dedi.

Günde 1-4 kadeh arasında şarap içenlerin, hiç içmeyen veya 4 kadehten fazla içenlere oranla daha sağlıklı olduklarının araştırmalarla saptandığını da ifade eden Prof. Dr. Güven, şunları söyledi:

“Burada bilinçli tüketimin öneminin altını çizmek gerekir. Şarap bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç kazandırmaktadır. Ayrıca, içerdiği mineraller, iz elementler, amino asitler, organik asitler, fenolik maddeler ve enzimler nedeniyle, sağlık bakımından da önem taşımaktadır. yüzde 10-11 alkol içeren 1 litre sek şarap 650 kalori vermektedir.”

Dünya ülkelerinde en fazla şarap üreten ülkenin Fransa olduğunu ve bu ülkede kalp hastalıklarına nadiren rastlandığını da vurgulayan Prof. Dr. Selma Güven, uzmanların bu durumun şarap tüketimiyle ilgili olduğunu bildirdiğini kaydetti. Türkiye’nin bağ alanları bakımından İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından dünyada dördüncü sırada yer aldığını da ifade eden Prof. Dr.Güven, “Ancak şarap üretimi bakımından dünyada 62 ülke arasında 42. sırada yer almaktayız” dedi.

Son yıllarda gerek özel sektör, gerekse Tekel Şarap İşletmeleri’nde, şarap üretimine önem verildiğine de işaret eden Prof. Dr. Güven, sadece miktarı artırmanın değil, kaliteyi iyileştirmek ve ihracatın da önemsenmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Güven, alınması gereken önlemler konusunda şunları kaydetti:

“Şarap üretiminde hem yerli, hem de dünyaca ünlü şaraplık üzüm çeşitlerine yer verilmelidir. Bağların gerekli bakımları yapılmalı, ayrıca olgunlukları takip edilerek, üzüm üretimi için en uygun olgunlukta ve usulüne uygun olarak hasat edilmelidir. Üretim teknolojisinde gereken önem gösterilmelidir. Üzümlerin sap ve çöpleri ayrılmalı, fermantasyon saf maya ile yaptırılmalıdır. Şarapta etiket ve ambalajlanmaya özen gösterilmeli, ihracata önem verilerek gerekli reklamlar yaptırılmalıdır. Ayrıca, şarap üretimini ve tüketimini özendirmek için festivaller düzenlenmeli, uluslararası fuarlara katılarak şaraplarımız tanıtılmalıdır.”