Genel SağlıkHABERLER

“1. OBEZİTE HAFTASI” İLE TÜRKİYE’NİN İLK DEFA OBEZİTE HARİTASI ÇIKARILACAK

Tüm dünyada ve Türkiye’de önemli bir tehlike haline gelen obezite hastalığı, 20 Ekim tarihinde Gen Bilimsel Tıbbi Araştırma, Geliştirme ve Projelendirme şirketi tarafından ilk defa düzenlenecek “1. Obezite Haftası” ile masaya yatırılacak. Pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da başlayacak ve ortalama 10 yıl boyunca koruyucu hekimlik, tarama ve tedavi edici çalışmaları kapsayan “Obezite Haftası” ile Türkiye genelinde 45 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor. “DAHA FAZLA HAREKET ET, DAHA BİLİNÇLİ BESLEN” sloganı ile yapılacak ve yıl boyunca sürecek çalışmalar kapsamında Türkiye’nin obezite haritası çıkarılacak.

Kişinin normal kilosunun üzerinde kilo alması olarak tanımlanan obezite, yaygınlığı ve tüm yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlık olması ile son yılların en önemli hastalıkları içinde gösteriliyor. Sadece “aşırı kilo ve yağlanma” olarak algılanan ancak hayati önem taşıyan kalp-damar, kanser, diabet, hipertansiyon, hormonal, psikolijik vb. gibi birçok hastalığa neden olan obezite, 20 Ekim 2007 tarihinde başlayacak “1. Obezite Haftası” ile konunun otoriteleri tarafından ele alınacak.

Özellikle değişen sosyal hayat koşullarına paralel sağlıksız beslenme ve azalan hareket alışkanlıklarının tetiklediği obezite, 30 yaş üstü kadın ve erkeklerde daha sık görülüyor. Yapılan araştırmalar obezitenin, son 10 yılda birçok batı ülkesinde yüzde 10-40 arası artış gösterdiği*; ABD’de ise 350 bin kişinin şişmanlığa bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini* gösteriyor. Bu sonuçlar doğrultusunda, “DAHA FAZLA HAREKET ET, DAHA BİLİNÇLİ BESLEN” sloganı ile obezite hakkında farkındalık yaratarak toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan ve ortalama 10 yıl sürecek bir projeye imza atan Gen Bilimsel, Türkiye genelinde 45 milyon kişiye ulaşmayı amaçlıyor.

Gen Bilimsel, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin onursal başkanlığında, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay’ın başkanlığını üstlendiği bilimsel kurul ile çalışmalarını yürütüyor. Gen Bilimsel, pilot bölge olmak üzere İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere 81 ile ulaşmayı hedefliyor. “Obezite Haftası” tüm Türkiye’de okul taramaları, ilçe bazında konferans ve seminerler dizisi, çeşitli spor aktiviteleri ile koruyucu hekimli, tarama ve tedavi edici çalışmaları kapsıyor. “Obezite Haftası” kapsamında yapılacak bu çalışmalar sonucunda Türkiye ve dünya genelinde obeziteyle ilgili geniş ve güncel veriler elde edilecek.