Genel SağlıkHABERLER

RAMAZANDA DİŞ ÇÜRÜKLERİ VE AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

Plusdent Ağız ve Diş Sağlığı’ndan Diş Hekimi Mehmet Kazandı ’ özellikle Ramazan ayında, sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında ağızda kolayca üreyen bakterilerin diş çürüklerini, dişeti sorunlarını ve ağız kokusunu arttırdığını belirtti ’ .

Ramazan ayında ağız, diş ve dişeti sağlığı bozulan bir çok hastaya sık sık rastladıklarını belirten Diş hekimi Mehmet Kazandı, oruçluyken ihmal edilen ağız ve diş bakımının vücuttaki diğer organları da etkileyebileceğini belirtiyor. Bu dönemde ağız ve diş sağlığının normalden çok daha fazla dikkate alınması gerektiğini vurguluyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor:

Yemeklerden sonraki 20-30 dakika içinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Atlanması durumunda da gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken macunu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı din adamları tarafından da onaylanmıştır. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla dişler fırçalanabilir, diş macunu da, ağız çalkalama suları da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir.

Özellikle iftar ve sahurlarda yemek yendikten sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini, aksi takdirde çevreyi rahatsız edebilecek ağız kokusu ile karşılaşılabileceğini vurgulayan Diş Hekimi Mehmet Kazandı şöyle devam ediyor : ‘Yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığında ağızdaki salya oranı o kadar düşer. Tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle, bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Bu da, zaten var olan ağız kokusunun şiddetini artırır ve çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaştırır. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur” . Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da ağız kokusu ile karıştırılabilmektedir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması koku olasılığını artırabilir. Soğuk algınlıklarına bağlı enfeksiyonlar da genizi akıntıları ile koku yapabilir. Oruçluyken ağzımızın bakımını çok iyi yapmazsak, koku daha da artabilir. Özellikle iftarda ve sahurda yediğimiz yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur. Genellikle sahurdan sonra yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Ayrıca ağız kokusunun bir diğer nedeni diş eti iltihabı ve protezlerde olabilir.Sahurdan iftara kadar ki geçen uzun süre sürede dişlerin fırçalanmaması sebebiyle dişlerin aralarında veya protez altlarında biriken yemek atıklarına bağlı olarak ağız kokusu olabilir. Gece yatmadan önce ağız ve diş temizliği çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Diş araları, kron ve köprüler varsa altları diş ipiyle temizlenmelidir. Ağızda hareketli protezler varsa ağızdan çıkartılıp içleri fırçayla temizlenmelidir`.

Ayrıca Ramazan ayında ağız ve diş bakımımıza gösterdiğimiz özeni yediğimiz besinlere de göstermemiz gerektiğini belirten Diş Hekimi Mehmet Kazandı ‘lif yönünden zengin besin maddeleri (sebze ve meyve) , genel sağlık açısından olduğu kadar diş sağlığı içinde önemlidir ve yenilmesini tavsiye ediyorum’ diye belirtiyor . Diş çürüklerinin önemli nedenlerinden biri olan iftarda ve sahurda yapılan yanlış beslenme alışkanlığının bir yandan zararlı besinlerin dişte yarattığı hasarları artırırken, diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozduğunu sözlerine ekliyor.