Genel SağlıkHABERLER

MİDE RAHATSIZLIĞIM VAR ORUÇ TUTABİLİR MİYİM?

Mide rahatsızlığı olan hastalar da Ramazan’da oruç tutabilirler. Dikkat etmeleri gereken kurallara uymak şartıyla…

Mide ve barsak sistemi hastalıklarından bir kısmında Ramazan ayında oruç tutması sakıncalı olabilir. İltihabi barsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı), sürekli ve düzenli ilaç kullanmayı gerektiren komplikasyonlu seyreden aktif ülser hastalıkları bu gruba giriyor. Bunun dışındaki mide ve bağırsak rahatsızlıklarında (fonksiyonel dispepsi, gastrit, irritable barsak sendromu, eski ülser hastalığı hikâyesi gibi) hastanın oruç tutmasında bir sakınca görülmüyor. Sema Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ömer Atalay Yürekli, elbette ki bu tip değerlendirmeler hastaya özgü olarak yapılmalıdır. Hastanın ilaç kullanımını gerektiren bir rahatsızlığı var ise ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor, diyor.

Mide rahatsızlığı olan ve oruç tutmak isteyen kişilere Ramazan tavsiyeleri

İftarda ve sahurda fazla miktarda yenilmesinden ve hızlı yemek yenilmesinden kaçının.

Gastrit rahatsızlığı olan kişilerin iftarda orucu hafif şeylerle açtıktan sonra (örneğin çorba) araya en az 10 dakikalık bir boşluk bırakarak sonra yemeğe devam etmeleri, sofrada geçirilen zamanın artırılarak yenilen şeylerin miktarının azaltılması rahatsızlıkların azalmasını sağlayacaktır.

İftar sofralarında baharatlı, kırmızı et ağırlıklı ve yağlı gıdalar yerine daha hafif ve sindirilmesi kolay gıdaların (zeytinyağlı gıdalar, sebze yemekleri, sulu yemekler) tercih edilmesi de kişiyi rahatlatacaktır.

İftar ile sahur arasında 1-2 porsiyon meyve yiyin.

Mide rahatsızlığı çeken insanların sahur sofralarında da daha hafif gıdaları tercih etmeleri gün içerisinde şikâyetlerinin az olmasını sağlayacaktır.

Özellikle reflü hastalarının yemek yedikten sonra hemen yatmamalıdır. Aksi takdirde hastalar geceyi göğüs kafesinde yanma, ağza acı su gelmesi şikâyetleri ile geçirebilmektedirler. Bunun için yemek yenildikten sonra en az 3-4 saatlik süre geçtikten sonra yatılmalıdır. Aynı şekilde sahur yemeklerinden sonra da hemen yatılmamalı ve mümkünse en az bir saatlik süre beklenmelidir.

İftarla sahur arasında bol miktarda su için.

Sigara, kahve, fazla miktardaki çay, gazlı içeceklerden uzak durun.