Genel SağlıkHABERLER

PANİK ATAK RİSKİ

Psikiyatrist Uzman Dr. Nihat Kaya sürekli “verici” davranan ve insanlara “hayır” diyemeyen kimselerin panik atağa yakalanma risklerinin çok yüksek olduğunu belirterek, ‘İyilik meleği gibi davranan ve başkalarını kırmamak için kendinden ödün verenler panik atak hastalığına davetiye çıkarırlar’ dedi.

Ayrıca panik atağın biyolojik kaynaklı olabileceğinide belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bağırsakların aşrı duyarlı olması ve bağırsak problemlerinin yaşanması da panik bozukluğa neden olabilmektedir. Bunun dışında astım, bronşit gibi alerjik hastalıklar da panik atak oluşumuna zemin hazırlayabilir” dedi.

Dr. Kaya, migrenli olanların bir kısmında panik bozukluğu olabileceğine dikkat çekerek, ‘Baş ağrısı şikayeti olan erkek hastaların yüzde 12’sinde, kadınların ise yüzde 15’inde panik bozukluğu saptanmıştır. Ayrıca beyin-damar hastalıkları, panik bozuklukta diğer hastalara göre iki kat fazladır. Panikteki tansiyon yükselmelerinin buna yol açtığı söylenmektedir’ dedi.

Sıkıntılı, telaşlı, aceleci, mükemmeliyetçi insanlarda panik atak rahatsızlığının daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Kaya, ‘Dürtülerini sürekli bastıran insanlar cinselliği baskılamak, cinsel tatminsizlik ve yoğun bilinç dışı aldatma dürtüleri ve gizli homoseksüel eğilimleri olanlarda ve aşırı hırslı, sürekli başarı ile beslenen, başarısızlıklarda kendisini suçlayan insanlarda da panik atak rahatsızlığı görülür’ şeklinde konuştu.