Genel SağlıkHABERLER

TATİLDE TURİST İSHALİ OLMAYIN!

Turist ishali seyahat hastalıkları olarak tanımlanan şikayetler arasında başı çekiyor. İshal, m,de bulantısı, denge kaydı ve halsizlik ile kendini gösteren turist ishali, genellikle hijyen kurallarına uymayan gıdaların tüketilmesiyle bulaşıyor. Bu tip ishaller genellikle 3–5 gün içinde sonlanıyor ama nadiren de olsa 2–3 hafta kadar devam edebiliyor.

Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, turist ishalinden korunmanın en önemli yolu yiyecek ve içeceklerimizde seçici olmaktır diyor ve ekliyor, turist ishali yüzme havuzu, göl, nehir ve denizde yüzerken yuttuğunuz suyla da bulaşabilir.

İshal, vücutta dehidratasyona yani aşırı su kaybına sebep olabilir. Su kaybının bulguları arasında susama, idrara gitmenin seyrekleşmesi ve az idrar çıkartma, cilt kuruluğu, halsizlik, sersemlik ve idrar renginde koyulaşma sayılabilir. Tedavi olarak yapılması gereken şey, kaybedilen sıvının yerine konması olacaktır. Bunun için bol bol sıvı tüketmeniz sizin için faydalı olacaktır. Sıvı kaybı çok ise bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor.

Turist ishalinden nasıl korunulur?

Kaynağını bilmediğiniz yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olun.

Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

Açıkta satılan, çiğ tüketilen, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, klorlanmamış musluk suları, bu tür kirli sulardan elde edilmiş buz kalıplarını tüketmeyin.

Beklemiş yemekleri yemeyin, yeni ve iyi pişirilmiş sıcak yemekleri seçmeye özen gösterin.

Görünümü kötü olan ( kokusu, rengi v.b) yiyecekleri tüketmeyin.

Güvenirliliğinden emin olmadığınız açıkta satılan dondurmaları tüketmeyin.

Kirletilmiş bölgelerde yakalanan veya az pişmiş deniz ürünleri yemeyin.

Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan, çiğ olarak yemekten kaçının.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketmeyin.

Eğer bulunduğunuz yerdeki içme suyunun güvenirliliği ile ilgili bir kuşkunuz var ise, yiyeceklerinizi yıkamadan veya dişlerinizi fırçalamadan önce kullanacağınız suyu mutlaka kaynatın ya da şişe sularını kullanmayı tercih edin.