Genel SağlıkHABERLER

İNSAN KAYNAKLARININ YENİ UĞRAŞI: SAĞLIK

Artık çalışan bağlılığında özel sağlık sigortası, şirket doktoru gibi değerler artı bir özellik olmaktan çıktı. İnsan kaynaklarının iş alanına bir yenisi daha eklendi: Sağlık. ABD’de şirketler, psikolojik sağlığın da devamı için ofise masaj koltuğu ya da vitamin bar koymaya başlarken, Türkiye’de durum nasıl? Sağlıkta en yeni eğilimler Yenibiriş Dünyası’nda. Derginin Temmuz sayısı, seçkin kitabevlerinde satışa sunuldu.

Bireylerin ve kurumların iş ve aday arama süreçlerini hızlandıran, Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, Yenibiriş Dünyası dergisinin Temmuz sayısında kapak konusu olarak kurumlardaki en yeni sağlık uygulamalarını ele alıyor.

İnsan kaynakları yöneticileri artık sadece alışılageldik politikaları uygulamakla kalmıyor, farklılık yaratacak uygulamaları da benimsiyorlar. Sağlık konusu da bunlardan sadece biri. İK yöneticilerinin kendilerine şu soruları sormaları gerekiyor:

– Ruh ve beden sağlığı yerinde olmayan bir insanın kendisine, şirketine, müşterilerine ve takım arkadaşlarına ne gibi bir yararı dokunur?

– Böyle bir çalışanımı takımdan uzaklaştırmam etik midir?

– Her insanın bu gibi problemleri olabilir düşüncesiyle, sağlık problemlerine baştan müdahale edecek bir çözümüm var mı?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, sağlık problemleri eskisine oranla çok daha maliyetli olmaya başladı. Sağlığı yerinde olmayan çalışanların verimlilikleri yüzde 20 daha düşük oluyor. Ve çalışanların yüzde 30’a yakın bir kısmının da “sağlığı yerinde olmayan” kategorisine rahatlıkla girebileceği de şaşırtıcı bir başka sonuç. Özellikle stres, uykusuzluk, bedenen formda olmama, kötü diyetler gibi birçok şey de üretkenliğe ve verimliliğe darbe vuran önemli etkenler.

Verimlilik ve üretkenlik söz konusu olduğunda şirketler, sağlık konusunu eskiye oranla daha ciddiye almaya başladılar. Sağlık konusu sadece çalışanı değil, organizasyonu da ilgilendiriyor. Globalleşme ve değişim; insanoğlunu bir yandan besliyor ve bir yandan da hasta ediyor. Bundan 50 yıl önce adı sanı duyulmayan hastalıklar listesi giderek uzamaya başladı. Stres, lejyoner, yeni alerji tipleri, yiyecek-içecek kalitesinin değişmesinden kaynaklanan kanser vb. hastalıkların artışı, yerkürenin hastalanmasından doğan sağlık problemleri ve daha niceleri…

Peki, insan kaynakları departmanları sağlık konusunda ne kadar efor harcıyorlar? Örneğin insan kaynakları departmanlarına sağlık konusunun önceliği sorulduğunda, yarıdan fazlası hep aynı cevabı veriyor; “Önce Sağlık”. CEO’lar üzerinde yapılan araştırmada da benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Ancak araştırmanın şöyle negatif bir sonucu da var ki, gerçekten şaşırtıcı: Soruya yanıt veren insan kaynakları departmanlarının yüzde 42’lik bir kısmı da sağlığın bir “öncelik” değil bir “sorun” olduğunu belirtiyor. Bu “sorun”u çözmek için ise pek çok farklı yöntem deneniyor: Şirket içi vitamin bar, masaj koltukları – yatakları, kadrolu psikologlar, daha sağlıklı çalışma ortamları vb. Bunlardan özellikle ilk ikisi ABD’de hızla yaygınlaşıyor.

Türkiye’de durum nasıl? Özellikle kadrolu psikolog konusunda Türkiye’deki durumu değerlendiren Davranış Bilimleri Enstitüsü kurucusu Uzman Psikolog Emre Konuk, şirket içinde psikolog uygulamasının gizlilik ile ilgili birtakım nedenlerden dolayı sağlıklı işlemediğini ifade ediyor. Konuk ayrıca, şirketin tuttuğu bir psikologa, yöneticilerle ilgili sorunların anlatılmasında sıkıntı yaşandığını izlediklerini belirtiyor. Özel sağlık sigortası, şirket doktoru gibi klasik uygulamaların dışına çıkan şirketlerden örnekler ve konuyla ilgili araştırmaların detayları Yenibiriş Dünyası dergisinde.