Genel SağlıkHABERLER

SICAK HAVA, VARİSLERİ AZDIRIYOR

Varis hastaları, güneşte fazla kalmamalı

Çöl sıcaklarının etkili olduğu yaz aylarında varis hastalarının şikayetleri artıyor. Damarları genişleten sıcak hava, hastaların hayatını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, varislilere güneşte fazla kalmamalarını, ayrıca sabah ve akşam saatlerinde varisli bölgelerine soğuk suyla masaj yapmalarını öneriyor.

Sema Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Aşkın Ali Korkmaz varislerin bacaklardaki toplardamarların uzaması, genişlemesi ve kıvrımlaşmasıyla meydana geldiğini söyledi. Öğretmen ve tezgâhtar gibi sürekli ayakta çalışanlarla, masa başında uzun süre hareket etmeden görev yapan kişilerde varisin daha çok görüldüğünü belirten Aşkın Ali Korkmaz, “Ayrıca kadınlarda ve yaşlılarda varis riski artıyor. Öte yandan gebelerde ve şişmanlarda varis oluşumu daha sık gözleniyor.” dedi. Varisin, toplumda çok sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon varis hastası bulunduğunu kaydetti.

Varislerin ilerlemesi halinde bacaklarda ağrı ve ağırlık hissine yol açtığını hatırlatan Dr. Korkmaz, “Şişen damarlarda kirli kanın birikmesine bağlı olarak gece krampları ve ödem gibi sorunlara da rastlanıyor. Bacaklarda yanma, kaşıntı, deride döküntü ve lekeler de sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu. Sıcak yaz aylarında varis şikayetlerinin arttığına dikkat çeken Korkmaz, hastaları uyardı. Varis şikayeti olanlardan sıcak ortamlarda fazla bulunmamalarını isteyerek, “Eğer şikayetleriniz artarsa varisli bölgelerinize soğuk suyla masaj yapın.” tavsiyesinde bulundu.

Varisin tedavi yöntemleri

Dr. Aşkın Ali Korkmaz, pek çok insanın hayatını olumsuz etkileyen varislerin artık etkili yöntemlerle tedavi edilebildiğini anlattı. Çok ilerlemeyen vakalarda varis çoraplarıyla başarılı sonuçlar alındığını kaydetti. Küçük varislerde ise skloterapi adı verilen yöntemle damara büzücü bir madde verildiğini ve böylece şişliğin ortadan kaldırıldığını aktardı. Ayrıca bazı durumlarda damarları kuvvetlendirici ilaçların da kullanıldığını bildirdi.

İlerlemiş vakalarda cerrahi yöntemlere başvurulduğunu dile getiren Aşkın Ali Korkmaz “Eskiden yapılan varis ameliyatlarında bacakta iz kalırdı. Hasta uzun süre yatardı. Ancak şimdi pake ekstirpasyonu adı verilen yeni bir ameliyat yöntemi uyguluyoruz. Hastayı uyutmadan lokal anesteziyle gerçekleştirdiğimiz işlemde iz kalmıyor, üstelik aynı gün taburcu ediyoruz.” bilgisini verdi.

Varis hastaları sıcak havalarda ne yapmalı?

Yazın güneşe fazla çıkmayın.
Sauna, hamam gibi sıcak ortamlarda bulunmayın.
Varisli bölgelerinize soğuk suyla masaj yapın.
Uzun süre hareketsiz durmayın.
Kilo almamaya dikkat edin.
Varis çorabı kullanın.