Genel SağlıkHABERLER

2007 ULUSLARARASI ASPİRİN ÖDÜLÜ AÇIKLANDI

Uluslararası Aspirin® Ödülü Stockholm’de 13. Uluslararası Başağrısı Kongresi’nde düzenlenen tören ile sahibini buldu. 2007 Uluslararası Aspirin® Ödülü’nün sahibi Alman Essen Üniversitesi Nöroloji Hastanesi Başhekimi Prof. Hans-Christoph Diener oldu. Prof. Diener, Aspirin’in etken maddesi asetilsalisilik asit (ASA)’ in migren tedavisindeki etkisini kanıtlayan çalışması ile ödülü almaya hak kazandı.

Dünya çapında 12 yıldır düzenlenen Uluslararası Aspirin® Ödülü, Stockholm’de düzenlenen Uluslararası Başağrısı Konferansı’nda düzenlenen tören ile açıklandı. Yüz yılı aşkın süredir tıp dünyasının hizmetinde olan Aspirin® in yeni etki mekanizmalarının ortaya çıkmasını teşvik eden Uluslararası Aspirin® Ödülü bu yıl migren tedavisindeki etkisini kanıtlayan çalışmaya verildi.

Prof. Diener’in gerçekleştirdiği klinik araştırmalar, asetilsalisilik asidin migren ataklarına karşı mücadelede sumatriptan ilaçları kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. Prof. Dr. Diener’in araştırmasına göre 1.000 miligram Aspirin® alındıktan iki saat sonra migren ağrısını dindiriyor. Aspirin® diğer migren ilaçlarına göre daha az yan etkisi olması ve ekonomik oluşuyla da dikkat çekiyor. Prof. Diener ve ekibi bir başka çalışmada da sese ve ışığa karşı hassasiyet ve bulantı gibi migrene eşlik eden semptomların hafifletilmesinde de Aspirin®’in sumatriptan kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Uluslararası Aspirin® Ödülü bağımsız Bilim Danışma Kurulu Başkanı Prof. Jürgen Meyer Prof. Hans-Christoph Diener’ın kapsamlı araştırmalarından ötürü 2007 Aspirin® Ödülü’ne layık bulunduğunu açıkladı. Prof. Meyer, “Prof. Diener ve ekibinin migren ataklarına karşı ASA’nın reçeteyle verilen triptanlar kadar etkili olduğu sonucunu kanıtlayan araştırması, baş ağrısı ve migren hastalarına sunulan tedavi seçenekleri açısından önemli bir adımdır” dedi.

Uluslararası Aspirin® Ödülü’nün kendisi için büyük bir onur oduğunu belirten Prof. Diener ise “Baş ağrısı, genel olarak toplumun yeterince dikkatini çekmeyen ciddi bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü migrenin kadınlarda onikinci en ciddi hastalık olduğunu belirtiyor. Onun için bu çalışma ve ödül migrenin etkin bir şekilde tedavi edilebileceğine dikkatleri çekmesi açısından oldukça önemlidir” dedi.

Uluslararası Aspirin® Ödülü ile ilgili bir değerlendirme yapan Bayer HealthCare Sağlık Ürünleri Avrupa Bölge Başkanı Kurt Soland ise “Baş ağrısı ve migren hastaları için daha fazla tedavi seçeneğinin keşfedilmiş olmasını Hans-Christoph Diener gibi bilim adamlarına borçluyuz. Bu yaygın hastalığın araştırılması ve asetilsalisilik asidin diğer endikasyonlarının keşfi için bu ödülün Prof. Diener ve ekibini cesaretlendireceğine inanıyoruz”dedi.

Prof. Diener, gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmalarının karşılığında, 2007 Uluslararası Aspirin® Ödülü’nün yanı sıra araştırmalarında kullanmak üzere toplam 20.000 Euro para ödülünü de almaya hak kazandı.