Genel SağlıkHABERLER

YAZ AYLARINDA KALBİNİZE DİKKAT EDİN!

Yaz mevsimi ile yüksek derecelere varan hava sıcaklığı, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Sema Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Yüce, kalp hastalarını sıcak havalar hakkında uyardı.

Kalp hastası olan kişi yaz mevsimini ve denizi çok seviyor da olsa, kendini mümkün olduğunca sıcaktan ve yaz-deniz keyfi adına yorgunluktan korumalı. Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gösterir, bu yüzden kalp hastalarının dikkatli olması gerekiyor.

Aşırı sıcak vücudumuzda bir takım temel değişiklikler meydana getiriyor. Dolaşımdaki kanın büyük kısmı deriye yöneldiği için derinin kan akımı ve kan miktarı%60 oranında artar, kalp debisi ve atım hacmi azalır, kalp hızı artar. Arteriyel kan basıncı sıvı kaybına ve damarlarda genişlemeye bağlı olarak genellikle düşer ama aşırı ve uzun süreli sıcakta kalmakla yükselebilir, karın içi organların kanlanması azalır, kaslarda kan akımı azalır, aşırı terleme ve sıvı kaybı nedeniyle vücutta tuz ve elektrolit değişikleri olur, sıvı kaybı nedeniyle kanda pıhtılaşma artabilir. Bu değişiklikler yorgunluk yaratabilecek düzeyde güç sarfiyatını gerektiren her türlü bedensel faaliyette daha da artar.

Aşırı sıcakların neden olabileceği etkilerden dolayı; hipertansiyonlu, kalp yetmezlikli, koroner arter hastalıklı ve tedavi altındaki hastaların diğer insanlara göre daha da dikkatli olmaları gerekmektedir,

YAZ MEVSİMİ İÇİN ÖNERİLER

—Fazla sıcak havalarda özellikle 11.00–16.00 saatleri arasında güneşte kalmayın.

—Günlük su alımınız kısıtlanmış bile olsa, yazın çok sıcak zamanlarda ve aşırı terlediğiniz durumlarda su kaybınız artacağı için yeterli miktarda sıvı(2,5-3lt) alımına dikkat edin.

—Terle birlikte vücudumuzda elektrolit kaybı, özellikle sodyum (Na) kaybı fazla olacağından tuz kısıtlamalı rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak bir miktar tuz kullanabilirsiniz.

—Eğer denizde dalma alışkanlığınız varsa dalış sizin için zararlı olabilir. Deniz kıyısı tatilinde iseniz kumda yatıp güneş banyosu yapmayın.

—Denize sabah ve akşam saatleri giriniz, denizde uzun süre yüzmeyin ve fazla derin sulara açılmayın.

—Tok karnına denize girmeyin.

—Hipertansiyon hastası iseniz kullandığınız ilaçlar tansiyonunuzu çok düşürebilir yakın takip ve ilaç azaltımı söz konusu olabilir.

—Diüretik(idrar söktürücü) ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız kontrollerinizi daha sık yaptırın.

—Sigara, alkol, fazla yağlı kızartmalı, ağır gıdalar yerine bol sebze, haşlama veya ızgara, bol meyve ve hafif gıdalar tercih edin.

—Çay, kahve, kolalı içecekler yerine hafif tuzlu ayran ve meyve sularını tercih edin. Bol su tüketin.

—Bacaklarınızda venöz yetmezlik (varis) varsa denizde yürüyüş yapmanız faydalıdır ama asla kum banyosu yapmayın ve sıcakta fazla kalmayın.

—Eğer ritim bozukluğunuz var ise aşırı sıcaklar ritim bozukluğuna yol açabilir dikkatli olun.

—Yayla ve dağ turizmini tercih eden hastalarda ciddi kalp hastalığı ve hipertansiyon var ise yükseklerdeki oksijen azlığından dolayı şikayetleri artar ciddi hastalığı olanlar ve şikayeti olanlar yaylalara çıkmamalıdır.

—Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol, ince kumaşların tercih edin

—Doktorunuzla görüşmeden kalp ilaçlarınızı azaltmayın ya da, bırakmayın. Uzun tatile, seyahate çıkmadan mutlaka kalple ilgili kontrolleri yaptırın.