Genel SağlıkHABERLER

ERKEN DÖNEM MS HASTALARININ TEDAVİSİNDE YENİ GELİŞME

Erken Dönem MS hastalarının İnterferon beta ile anında tedavisinin, kalıcı özürlülük durumunu anlamlı derecede geciktirdiği ortaya çıktı. 3 yıllık izlem çalışmasının sonuçlarına göre, Multipl Skleroz’u düşündüren ilk olayı olan hastalarda anında interferon beta başlanması, gecikmiş tedaviyle karşılaştırıldığında özürlülükte ilerleme riskini yüzde 40 oranında azaltıyor. Araştırma sonuçları, MS Bilgilendirme Toplantısı’nda paylaşıldı.

MS’i düşündüren ilk olayı olan hastalarda Interferon beta tedavisinin etkinliğinin değerlendirildiği 3 yıllık izlem çalışmasının sonuçları, MS Haftası’nda düzenlenen, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof Dr. Mefkure Eraksoy ve Türkiye MS Derneği Başkanı Şule Özkaner’in katıldığı MS Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda paylaşıldı.

Geçtiğimiz hafta Amerikan Nöroloji Akademisi Kongresi’nde açıklanan 3 yıllık izlem çalışmasının sonuçlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mefkure Eraksoy, “Uygun hastalarda erken tedavinin özürlülükteki ilerlemeyi yavaşlattığının ortaya konulması hastalarımız açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir seçenek olacaktır” dedi.

Türkiye MS Derneği Başkanı Şule Özkaner, çalışmanın sonuçlarının MS Haftası’nda açıklamasının anlamlı olduğunu ifade etti. Özkaner, Türkiye MS Derneği çalışmalarının ana hedefinin hastaların yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirterek, bu amaca hizmetle MS’i topluma tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Hem MS’in daha iyi anlaşılması hem de hastalara ve yakınlarına danışma ve rehabilitasyon hizmeti vermek amacıyla İstanbul’da inşaatına devam edilen MS Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi’ne kaynak sağlayan “MS için SMS” kampanyasına da değinen Özkaner, “Duyarlı kesimleri her üç cep telefonu servisi için de geçerli olan 5776’ya SMS atarak bu hastalıktan muzdarip olan hasta ve yakınlarına destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

MS’te Erken Tedavi Çalışması Araştırmacısı Prof. Dr. Mark S. Freedman:

“Erken tedavinin önemi ortaya çıktı”

MS’te erken tedavi çalışmasının araştırmacısı ve Ottawa Üniversitesi Nöroloji Profösörü Dr. Mark. S. Freedman ise araştırma sonuçlarıyla ilgili Amerikan Nöroloji Akademisi Kongresi’nde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bazı hastalar MS bulgularını ilk defa gösterdiklerinde yaşamın ileriki dönemlerinde birikmiş özürlülüğe yol açabilecek önemli nörolojik hasarları çoktan geliştirmişlerdir. Bu çalışmanın sonuçları; ilk klinik olaydan sonra anında başlanan interferon beta tedavisinin hastaların MS’in geliştirebileceği hasarı anlamlı derecede azaltabileceğini açıkça göstermektedir.”

Araştırma sonuçlarının şimdiye kadar başka hiçbir immünomodülatuar (bağışıklığı düzenleyici) MS tedavisi için ortaya konmamış gerçekten yeni bir bulgu olduğunu vurgulayan Freedman, MS’in başka bulgularının gelişmesini beklemektense hastaları erken tedavi etmek konusundaki acil gerekliliğin altının çizildiğini belirtiyor. Freedman, “Hekimler ve hastalar tedaviye ilişkin kararlar verirken şimdiye kadar görülmemiş bu bulguları göz önüne almalıdırlar” diyor.

MS’te Erken Tedavi Çalışması Hakkında…

20 ülkede 98 merkezde yürütülen ve MS düşündüren tek bir bulgusu olan hastaların dahil edildiği çok-merkezli bir çalışmadır. MS düşündüren ve ilk kez görülen bir demiyelinizan olayı ve tipik MRG bulguları olan toplam 468 hasta çift-kör bir biçimde gün aşırı olarak cilt altı enjeksiyon yoluyla 250 mikrogram interferon beta veya plasebo alacak şekilde rasgele seçildi. Plasebo-kontrollü tedavi dönemi 24 aya kadar veya hastalara klinik olarak kesinleşmiş MS tanısı konana kadar devam etti. İnterferon beta ile anında başlanan tedaviyle, gecikerek başlayan tedavinin hastalığın uzun dönemdeki seyri üzerine etkisini toplam 5 yıllık bir gözlem süresince prospektif (ileriye dönük) olarak değerlendirmek için çalışmaya katılanların tümü interferon beta ile yapılacak bir izlem çalışmasına davet edildiler.

Çalışma sonuçları MS düşündüren ilk olaydan sonra interferon beta ile anında tedavinin gecikmiş tedaviye oranla 3 yıl içinde özürlülükteki ilerleme riskini yüzde 40 oranında azalttığını gösterdi. Üç yılın sonunda, interferon beta tedavisine anında başlanan hastalar tedaviye sonradan başlananlarla karşılaştırıldığında klinik olarak kesin MS’e ilerleme riski yüzde 41 daha azdı. Bu sonuçlar plasebo-kontrollü çalışmanın bulgularını doğrulamaktadır.

Üç yılın sonunda, MS düşündüren ilk olaydan sonra hastaların yüzde 73’ü interferon beta tedavisi alıyordu.

İnterferon beta Hakkında…

İnterferon beta, MS için piyasaya çıkarılan, hastalık seyrini değiştiren ilk ilaçtı ve artık tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir tedavidir. ABD’de, Avrupa’da ve Japonya’da interferon beta, MS’in ataklarla seyreden tüm formları için onaylanmıştır. MS ataklarının sayısını üçte bir oranında ve orta ile şiddetli atakların sıklığını yüzde 50’ye kadar çıkan oranda azaltabilmektedir. İnterferon beta ile tedavi edilen kişilerde yapılan 16 yıllık izleme bu ilacın emniyetli olduğunu ve iyi tolere edildiğini göstermiştir. Interferon beta, geçtiğimiz yıl MS bulguları olan hastalarda kullanılmak için ülkemizde de onay almıştır.